Finlanda testează ideea de „bani din cer”: 560 de euro pe cap de locuitor

01 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Finlanda testează ideea de „bani din cer”: 560 de euro pe cap de locuitor


Suma respectivă este egală cu nivelul minim garantat pentru ajutorul social finlandez. În prezent, finlandezii pot primi un nivel minim de ajutor social, identic cu suma sugerată ca venit de bază în cadrul preconizatului experiment (560 euro pe lună).
Proiectul a făcut parte din promisiunile electorale ale premierului centrist Juha Sipila, în funcţie din mai 2015. El speră astfel să stimuleze munca şi să simplifice sistemul de prestaţii sociale.
Ministerul Afacerilor Sociale şi Sănătăţii a anunţat că va supune dezbaterii publice până la 9 septembrie un proiect de lege care va permite testarea acestei idei pe 2.000 de persoane apte de muncă, alese la întâmplare din ansamblul populaţiei.
„În momentul evaluării efectelor venitului de bază, grupul-test va fi comparat cu un grup de control format din persoane de acelaşi tip ca grupul vizat, dar care nu primeşte venitul de bază”, a explicat ministrul Afacerilor Sociale.
„Primul scop al experimentului este promovarea muncii”, a continuat ministrul. „Dar Executivul doreşte şi reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului complex al ajutoarelor sociale de o manieră viabilă pentru finanţele publice”, a mai spus acesta.
Venitul de bază este o reformă radicală care are susţinători atât la stânga, cât şi la dreapta eşichierului politic, printre cei care doresc ca statul să asigure un nivel de viaţă decent.
Sipila, care este un fost om de afaceri, este la rândul său convins că ideea va ajuta la crearea de firme. Studiul pilot, care va rula timp de doi ani, 2017-2018, urmăreşte să evalueze dacă banii gratis - politic corect denumiţi venit de bază - pot ajuta la reducerea sărăciei, a sentimentului de excludere socială şi a birocraţiei, şi dacă poate în acelaşi timp să ajute la îmbunătăţirea ratei naţionale de angajare.
Finlanda ar putea fi prima ţară europeană care testează această reformă la nivel naţional. În iunie, electoratul elveţian a respins, cu o largă majoritate (77%), o iniţiativă populară pentru un venit mai mare, de 2.500 de franci elveţieni.
Guvernul finlandez doreşte integrarea proiectului în Legea Finanţelor 2017, ca să se poată vărsa suma de la 1 ianuarie.

CITIŢI ŞI:

Proiect inedit: 1000 de euro pe lună timp de un an fără să faci nimic

Alte stiri din Externe

Ultima oră