RAPORT SINISTRU ȘI ÎNFRICOȘĂTOR. De ce sunt capabili șoferii băuți ca să scape de închisoare

02 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
RAPORT SINISTRU ȘI ÎNFRICOȘĂTOR. De ce sunt capabili șoferii băuți ca să scape de închisoare

Reprezentanta unei agenții de cercetare a făcut public un raport "înfricoșător și sinistru" în care arată de ce sunt capabili conducătorii auto care au comis infracțiuni pentru a scăpa de închisoare. Nu, nu este vorba despre șoferii români, ci despre cei irlandezi.

"Unii fug de la locul accidentului. Asta înseamnă că vor lăsa baltă un fiu sau o fiică, un prieten bun sau oameni nevinovați să moară în încercarea de a scăpa basma curată. Sunt capabili chiar să dea vina pe altcineva că au rănit sau ucis o persoană pentru a nu suporta ei consecințele", a declarat Maggie Martin pentru thejournal.ie.

Mai mult, alți șoferi băuți repoziționează corpurile în mașină, pun obiecte vestimentare în alte vehicule, totul pentru a insinua că altcineva s-a aflat în spatele volanului în momentul comiterii infracțiunii.

În unele cazuri, când ajund la fața locului, polițiștii îi găsesc pe cei care se aflau în mașină scoși în afara autoturismului. Asta în condițiile în care, în cazul unui accident, persoane rănite nu trebuie mișcate până la sosirea ambulanței.

Nu de puține ori, se întâmplă ca polițiștii să nu își dea seama cine s-a aflat, de fapt, la volan.

Maggie Martin spune că cercetarea arată cât de jos pot ajunge oamenii în situații critice.

Raportul, realizat în perioada 2008 - 2012, dezvăluie că în majoritatea cazurilor în care accidentele s-au soldat cu victime a fost vorba de coliziuni în care a fost implicată o singură mașină sau în care victime au fost pietoni.

Ce se mai arată în raport:

- Majoritatea șoferilor băuți, adică 89%, sunt bărbați
- Aproape jumătate dintre șoferii băuți care s-au urcat la volan și au omorât pe cineva au vârste cuprinse între 16 și 24 de ani
- Mulți dintre ei fuseseră deja amendați de cel puțin 5 ori pentru viteză, iar unii aveau permis de conducere de doar câteva luni
- Trei sferturi dintre șoferii prinși băuți au vârste între 16 și 34 de ani
- Mai mult de 100 de șoferi implicați în accidente fatale nu purtau centura de siguranță și 86% dintre ei au murit în accidente
- 25 dintre ei au fost aruncați din mașină la impact

În majoritatea cazurilor, șoferii au pierdut controlul volanului și au intrat pe contrasens. În cei patru ani de cercetare, 286 de oameni au murit în accidente care au avut legătură cu consumul de alcool.

_____________

Citește și:

Ce spune președintele: Doar pentru că ești jurnalist, asta nu înseamnă că nu poți fi omorât!

Alte stiri din Externe

Ultima oră