Explozie la un laborator din Rusia care deţine mostre de virusuri precum Ebola, HIV şi variolă

17 Sep 2019 | scris de Andreea Vasilescu
Explozie la un laborator din Rusia care deţine mostre de virusuri precum Ebola, HIV şi variolă

Unul dintre cele mai mari centre pentru cercetare a virusilor, situat în Siberia, a fost cuprins de flăcări după ce o explozie subită a zguduit din temelii clădirea. Instituţia, cunoscută sub numele de „Vector”, este unul dintre două laboratoare care deţine virusul variolei şi mai multe probe ale virusului Ebola, HIV, dar şi tulpini de antrax, informează The Guardian.

Explozia s-a produs în timpul unor lucrări de reparaţie la Centrul de cercetare de Virologie şi Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia, a declarat, luni, conducerea centrului, relatează The Guardian. Instituţia a deţinut studii despre arme biologice în timpul erai sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia. 

Un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte în urma exploziei. Incendiul care s-a întins pe 30 de metri pătraţi a fost în cele din urmă stins.   

Autorităţile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube structurale. Primarul oraşului Kolţovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă. Totuşi, cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigaţie a fost declanşată.   

Virusul variolei „supravieţuieşte” în două locuri pe Pământ: în laboratorul Vektor şi în alt laborator de maximă securitate, situat în Centrul pentru Controlul Bolilor, din Atlanta, SUA.   

În 2004, o cercetătoare de la laboratorul Vektor a murit, după ce s-a înţepat accidental cu un ac care era infectat cu virusul Ebola. 

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Externe

Ultima oră