Experiență de coșmar în Germania pentru o familie de români: ”De 6 luni stăm în frig și mucegai”

17 Feb 2018 | scris de Istvan Deak
Experiență de coșmar în Germania pentru o familie de români: ”De 6 luni stăm în frig și mucegai”

Distanța dintre noroc și ghinion este de multe ori foarte mică. De asta s-a convins o familie de români care a ajuns să stea în condiții dezastruase în Germania. Au sperat la o viață mai bună, însă au dat peste o situație de coșmar.

Încălzirea nu funcționează, de peste șase luni nu au apă caldă, mucegaiul s-a așternut peste tot, iar mirosul din baie este deja insuportabil. Asta trebuie să suporte familia Moldovan în Offenbach.

Tot imobilul este un șantier, însă din luna iunie proprietarul a demontat sistemul de încălzire, sub pretextul că va instala unul nou, dar asta nu s-a întâmplat. Așa că din noiembrie nu mai funcționează căldura și nu mai au parte nici de apă caldă. Într-un apartament cu trei camere trăiesc soții Claudia și Valentin Moldovan, împreună cu cei doi copii de 10 și 18 ani.

“Timp de șase luni am fost obligați să facem baie la vecini. Acum, chiar dacă merge din nou căldura, resimțim aer rece în cameră, fiindcă ferestrele nu sunt izolate cum trebuie. Dacă vreau să deschid geamul din bucătărie, trebuie să fiu atentă să nu cadă peste mine. Mecanismul de închidere este defect. În alte părți curge apa din tavan. Miroase a mucegai în toată casa, însă în baie este insuportabil. Zidul e spart și se văd țevile”, se plânge românca de 45 de ani, celor de la Extra Tipp.

Și vecinii de deasupra se plâng de condiții similare, însă le este frică să reclame ceva.

Familia Moldovan s-a săturat și vrea să depună plângere împotriva proprietarului. Ei sunt reprezentați de avocatul Michael Beutler. Acesta a cerut într-o notă oficială proprietarului să facă reparațiile din propria inițiativă.

Proprietarul refuză însă orice formă de comunicare. “Situatia este extremă. Am de-a face cu mulți chiriași care sunt obligați să trăiască în condiții catastrofale. În special în această perioadă, când nu mai sunt locuințe la prețuri accesibile, mulți proprietari profită de oamenii aflați în situații disperată și încasează sume exagerate pe o astfel de cocină”, spune Beutler.

Principala lor țintă sunt oamenii fără loc de muncă care au cunoștințe precare de limbă germană. Aceștia sunt exploatați cu bună știință. “Acești oameni sunt fericiți că au un acoperiș deasupra capului. Nu au curaj să se plângă fiindcă nu știu suficient de bine limba germană. Șansele ca cele două părți să se înțeleagă pe cale amiabilă sunt reduse”, adaugă avocatul.

Acesta recomandă familiei Moldovan să îl dea în judecată pe proprietar și să își caute o altă locuință.

Până atunci sunt obligați să suporte mizeria și mirosul.

Mai mult, supărat că este amenințat cu tribunalul, proprietarul a decis să profite de anumite lacune din contractul de închiriere și a mărit chiria în mijlocul iernii cu 250 de euro. Astfel familia Moldovan trebuie să achite la începutul fiecărei luni suma de 750 de euro.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră