Era considerat mort. Dar, la 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, liderul Al Qaeda a reapărut cu un mesaj

14 Sep 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Era considerat mort. Dar, la 20 de ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, liderul Al Qaeda a reapărut cu un mesaj

Liderul Al Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a apărut într-un videoclip care a fost lansat sâmbătă, atunci când s-au împlinit 20 de ani de la atacurile din 11 septembrie, anunță New York Post.

SITE Intelligence Group, cu sediul în SUA, care urmărește aparițiile în online a grupurilor jihadiste, a scris pe Twitter despre existența videoclipului, spunând că Zawahiri a făcut comentarii cu privire la evenimentele care au avut loc după data de la care se considera că a decedat.

”Pe fondul zvonurilor despre moartea sa, liderul Al-Qaeda, Ayman al-Zawahiri, a apărut într-un nou videoclip de 60 de minute, oferind de această dată câteva dovezi că nu este mort – în special, făcând referire la evenimentele de după decembrie, atunci când zvonurile despre moartea sa au ieșit la suprafață ”, a scris pe Twitter directorul SITE Rita Katz.

 

 

Videoclipul era intitulat „Ierusalimul nu va fi ” și a fost lansat de As Sahab Media, brațul propagandistic al grupului terorist.

Zawahiri a menționat în videoclip un raid cu rachete asupra unei baze militare ruse de către Hurras al-Deen, aliniată la Al Qaeda, în Siria, despre care grupul a spus că a avut loc la 1 ianuarie zvonurile despre moartea sa apărând în luna noiembrie. „Cu toate acestea, Zawahiri nu menționează victoria talibanilor în Afganistan, iar discuțiile sale despre ieșirea din Afganistan a Statelor Unite ar fi putut fi spusă încă din februarie 2020, în urma Acordului de la Doha”, a spus Rita Katz, referindu-se la acordul încheiat anul trecut pentru a încheia război în Afganistan. „Astfel, el ar putea fi în continuare mort, însă moartea s-ar fi putut produce după ianuarie 2021”, a explicat ea.

Deocamdată nu se știe dacă Zawahiri este mort sau viu, deoarece „agențiile de informații nu au oferit încă dovezi sau evaluări solide că Zawahiri este mort”.

Zawahiri a devenit liderul grupului terorist după ce Navy SEAL l-a ucis pe Osama bin Laden, în Pakistan, în 2011.

Sursa foto: captură video

Alte stiri din Externe

Ultima oră