Cum a evitat NASA Apocalipsa din 2060: Aproape că distrugeam civilizaţia

27 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Cum a evitat NASA Apocalipsa din 2060: Aproape că distrugeam civilizaţia

Care misiune NASA a fost cea mai importantă pentru omenire? Nu este aterizarea pe Lună. Nici Misiunea Apollo 8, cu fotografia sa iconică Earthrise. Nu este nici măcar tehnologia derivată cum ar fi telefoanele mobile, formula pentru bebeluşi şi GPS-ul, relatează bigthink.com.

"Toate acestea pică, ca să vă spun adevărul. Cred că oamenii nu înţeleg", afirmă Michelle Thaller, directorul adjunct al NASA pentru ştiinţele comunicării.

El spune că misiunea cea mai mare a NASA realizată vreodată a fost pentru salvarea omenirii. În timpul cercetării cerului albastru - o investigație științifică bazată pe curiozitate, fără aplicații imediate "în lumea reală" - oamenii de știință din anii 1980 au descoperit că stratul de ozon s-a epuizat.

Realizând pericolul pe care îl reprezintă pentru viața pe Pământ, oamenii de știință - și echipa de comunicări științifice a NASA - au mobilizat publicul, guvernul Statelor Unite și guvernele pentru a semna Protocolul de la Montreal și pentru a interzice pur și simplu substanțele chimice care diminuează stratul de ozon.

"De atunci am făcut modele atmosferice care arată că stratul de ozon s-ar fi distrus dacă n-am fi făcut nimic până în anul 2060 ..." spune Thaller.

" Fără stratul de ozon agricultura ar fi fost distrusă, culturile ar fi eșuat în întreaga lume. Nu puteai creşte animale, oamenii nu ar fi putut trăi afară ... Aproape că distrugeam civilizația și nepoţii noştri ar fi trebuit să treacă prin asta", a adăugat el.

Valoarea cercetării cerului albastru este subestimată în mod grav, mai ales când se fac bugetele. Dar a dus la cea mai bună afacere la care directorul NASA  se poate gândi: nepoții.

Alte stiri din Externe

Ultima oră