71 de morţi, patru copii, un bebeluş, cadavre în putrefacţie şi o anchetă uriaşă. Patru mandate de arestare emise pentru drama din Austria

28 Aug 2015 | scris de Istvan Deak
71 de morţi, patru copii, un bebeluş, cadavre în putrefacţie şi o anchetă uriaşă. Patru mandate de arestare emise pentru drama din Austria

Cotidianul austriac Krone anunţă că la bordul camionului groazei au fost găsite cadavrele a 59 de bărbaţi, opt femei, patru copii, dintre care unul era bebeluş.
Potrivit declaraţiilor oficialilor austrieci, care la această oră susţin o conferinţă de presă, există probe evidene potrivit cărora refugiaţii ar fi încercat din răsputeri să se elibereze din camionul în care fuseseră închişi, pentru a nu fi descoperiţi în timpul transportului.
Refugiaţii ar fi murit asfixiaţi. Aceştia sunt probabil sirieni, potrivit autorităţilor austriece.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne austriac a confirmat că un camion a fost găsit pe autostradă, în apropierea orașului Parndorf. ”Din păcate, sunt mulți morți”, a adăugat acesta, dar a subliniat că nu are numărul exact al victimelor, într-o primă fază.  Ulterior, surse din Ministerul austriac de Interne au confirmat că este vorba despre peste 71 de cadavre.
Camionul ar fi fost parcat în zonă de miercuri seară. Poliția a fost sesizată de mirosul de putrefacție venind dinspre vehicul și chiar de un lichid care se scurgea din acesta.
Șoferul camionului a fugit.
Ministrul de Interne Johanna Mikl-Leitner a declarat, la o conferință de presă referitoare la această tragedie, că autoritățile austriece sunt alături de familiile victimelor. ”Gândurile nostre sunt către victime, către familiile victimelor”, a spus aceasta. Cei care au organizat acest transport ”sunt infractori, traficanți, iar acest trafic trebuie oprit”.
Poliția austriacă a precizat că victimele erau decedate de mai mult timp, pentru că unele cadavre erau deja parțial descompuse. Camionul, înmatriculat în Ungaria, ar fi fost abandonat, iar ușa din spatele vehicolului lăsată deschisă.


Refugiaţii ar fi fost deja morţi în momentul în care vehiculul a intrat în țară, între miercuri seara și joi dimineață, a anunțat poliția locală, potrivit Reuters.
În momentul în care o patrulă de poliție austriacă a găsit camionul frigorific, care s-a aflat miercuri la Budapesta și care avea logoul unei firme de carne de pasăre, pe sub ușa din spate se scurgeau fluide din cadavrele aflate în descompunere. Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei slovace, camionul nu mai era în proprietatea acesteia, notează agenția slovacă TASR, citată de agerpres.ro
"Putem presupune că decesele au avut loc cu o zi și jumătate sau două zile în urmă", a declarat, într-o conferință de presă, șeful poliției din landul austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, care a adăugat că 'numeroase indicii' arată că refugiații erau deja morți când camionul a trecut frontiera. 
Poliția din Austria și cea din Ungaria au deschis imediat o anchetă. Conform primelor elemente ale investigației, refugiații ar fi murit asfixiați. 
Iniţial, imediat după descoperirea camionului abandonat, autorităţile austriece anunţaseră că ar fi vorba despre 20-30 de morţi, "dar posibil să fie chiar 40-50".  Numărătoarea s-a dovedit foarte dificilă, din cauza stării de descompunere a cadavrelor.
Peste 2.000 de imigranți au traversat la începutul săptămânii frontiera sârbă și au pătruns în Ungaria, țară membră UE și frontieră externă a spațiului Schengen. Printre ei, numeroși sirieni care fug din calea luptelor din țara lor. Ei fac parte dintre cele 7.000 de persoane care încearcă de săptămâna trecută să ajungă în Europa de Vest, după ce au trecut prin Grecia, apoi Macedonia.
Trei persoane au fost arestate în Ungaria în cadrul anchetei privind moartea refugiaţilor.
Într-o conferință de presă organizată în orașul austriac Eisenstadt, şeful poliției din landul austriac Burgenland, Hans Peter Doskozil, a afirmat că au fost emise mandate de arestare pe numele a patru persoane, dintre care trei au fost arestate. 


Este vorba despre doi cetățeni bulgari, dintre care unul de origine libaneză, și un ungar.  Joi, autorităţile ungare afirmau că şoferul camionului ar fi din România, dar autorităţile de la Bucureşti au dezminţit acest lucru. Potrivit lui Doskozil, se crede că imigranții au murit sufocați și că respectivul camion a fost abandonat pe autostradă cu cel puțin 24 de ore înainte de a fi descoperit. 
Camionul frigorific de 7,5 tone și de numai 5 metri lungime a fost descoperit de angajați ai Asfinag, operatorul autostrăzilor din Austria. Vehiculul a fost dus la un institut veterinar cu facilități de refrigerare, iar experți legiști au lucrat toată noaptea pentru a scoate și număra cadavrele. 
Vehiculul era înmatriculat în Ungaria și avea logoul unei firme slovace de carne de pasăre. Șoferul camionului a dispărut. 

UPDATE

O altă dramă era pe punctul de a se petrece vineri, în Ungaria, unde un microbuz cu refugiaţi sirieni s-a răsturnat la Kiskunfelegyhaza, pe autostrada M5.
Şoferul roman al microbuzului, un bărbat în vârstă de 31 de ani, a fost reţinut, după ce a fost externat din spital, unde i-au fost acordate îngrijiri medicale.
Zece personae au ajuns la spital în urma accidentului.




Alte stiri din Externe

Ultima oră