Incredibila poveste a bărbatului care a devenit capră (VIDEO)

26 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Incredibila poveste a bărbatului care a devenit capră (VIDEO)


Thwaites, a cărui profesie este de designer, a făcut un experiment mai puțin obișnuit, încercând să-și imagineze și să trăiască pentru câteva zile după legile altei specii. Britanicul și-a comandat patru proteze speciale, care să simuleze postura dată de picioarele unei capre, s-a documentat despre viața acestor animale și a stat alături de ele, urmându-le rutina zilnică de păscut.
„Eram oarecum deprimat de complexitatea vieții umane și de toate eforturile făcute pentru a câștiga bani”, a declarat Thwaites, 34 de ani. Inspirația i-a venit în timp ce avea grijă de câinele unui prieten, un animal „bucuros, fericit că trăiește”. S-a gândit atunci că ar fi formidabil să se poată comporta un timp ca un animal.
„Scopul meu a fost să-mi iau o pauză de la problemele rezultate din a fi o ființă cu conștiință de sine, capabilă să regrete trecutul și să se îngrijoreze în ceea ce privește viitorul”, a explicat Thwaites.
Susținut de Wellcome Trust, fundație pentru sănătate cu sediul la Londra, Thomas Thwaites a petrecut nouă luni studiind felul în care ar putea să se comporte asemenea unei capre sau cel puțin să se apropie de caprine.
S-a gândit chiar să își implanteze un stomac fals, care să îl ajute să digere iarba, însă nu a trecut la fapte, temându-se să nu aibă probleme de sănătate.
Hotărât să se integreze cât mai bine într-o turmă de capre, el s-a supus totuși unei stimulări magnetice transcraniene pentru a provoca în creier leziuni temporare menite să îi blocheze capacitatea de a vorbi.

Goat Project 24 x630
Înainte să plece în Alpii elvețieni, a participat și la disecarea unei capre la Colegiul regal veterinar din Londra.
Tânărul a petrecut trei zile cu o turmă de capre, mergând pe membre artificiale concepute pentru a imita mersul lor. Viața pe patru picioare nu a fost însă ușoară. „Cel mai greu a fost să sprijin greutatea corpului pe brațe mult timp. Nu suntem făcuți pentru așa ceva”, a spus temerarul. „În pielea caprei, mi-a fost mult mai ușor să urc decât să cobor, așa încât am ajuns foarte sus le munte cu turma”, a adăugat el.
În timpul celor trei zile petrecute alături de turma de capre și în alte trei zile, petrecute în postura de capră solitară, Thwaites a descoperit că nici viața de capră nu e tocmai ușoară. Cel puțin pentru un om. Adaptarea la mersul cu cele patru proteze i-a ridicat probleme, iar dormitul sub cerul liber, pe ploaie și frig, a fost o provocare pe care n-a depășit-o decât cu soluții omenești: în fiecare seară, a dormit în cort. N-a reușit să le păcălească 100% pe capre cum că ar fi un membru al speciei, dar unul dintre ciobanii care i-au fost alături în Alpi susține că tânărul a fost acceptat de unele dintre animale.
Thwaites spera ca acțiunea sa să contribuie la dezbaterea asupra provocărilor pe care le presupune adoptarea punctului de vedere al celuilalt. El a prezentat fotografii și texte ilustrând cele trei zile în mijlocul rumegătoarelor în cadrul unei expoziții amenajate la Londra și intitulate "Thomas Thwaites. Goat Life".
Thwaites s-a gândit inițial să intre în pielea unui elefant, însă a decis că această specie este prea apropiată de oameni fiindcă și elefanții „pot fi deprimați și ajunge nebuni”.
Zilele trecute, laureaţi ai premiilor Nobel s-au reunit în Statele Unite la cea de-a 26-a ceremonie a premiilor ”anti-Nobel”, pentru a răsplăti cele mai absurde, ciudate şi curioase cercetări ale anului. Este sexualitatea unui şobolan afectată de pantaloni? Poate un om trăi ca o capră? Au pietrele personalitate?
În fiecare an, comitetul „Ig Nobel Prizes” acordă aceste premii pentru cercetări „care fac oamenii mai întâi să râdă, apoi să reflecteze”, conform formulei consacrate evenimentului.

La ceremonia desfăşurată joi seara la Cambridge (nord-estul Statelor Unite), în campusul prestigioasei universităţi Harvard, printre cei zece laureaţi, a fost de asemenea recompensat, la categoria biologie, britanicul Thomas Thwaites.
Thomas Thwaites a împărţit premiul cu un alt bărbat devenit animal, britanicul Charles Foster, care a încercat să imite stilul de viaţă al mai multor animale - viezure, vulpe, cerb, vidră şi pasăre.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră