Franța a trimis trupe de luptă pe frontul din Ucraina, scrie Asia Times

04 Mai 2024
Franța a trimis trupe de luptă pe frontul din Ucraina, scrie Asia Times

Desfășurarea unei unități a Legiunii Străine comandată de ofițeri francezi va declanșa un război european mai larg? se întreaba Asia Times

Franța și-a trimis oficial primele trupe în Ucraina. Soldații au fost dislocați în sprijinul Brigăzii 54 Mecanizate Independente ucrainene din Slaviansk . Soldații francezi apartin Regimentul 3 Infanterie al Franței, care este unul dintre elementele principale ale Legiunii Străine a Franței (Légion étrangère).

În 2022, Franța avea un număr de ucraineni și ruși în Legiunea Străină. Li s-a permis să părăsească Legiunea și, în cazul ucrainenilor, să se întoarcă în Ucraina pentru a se alătura forțelor ucrainene. Nu este clar dacă rușii s-au întors acasă.

Astăzi, Legiunea este condusă de ofițeri francezi, dar oamenii din rând sunt străini. Sub anonymat (a fi anonim), un voluntar care se alătură Legiunii poate decide dacă își păstrează numele sau adoptă unul nou. Legionarii servesc timp de trei ani, după care pot cere cetățenia franceză. Dacă un legionar este rănit, el are dreptul să obțină cetățenia franceză fără nicio perioadă de așteptare. Nu există femei în Legiunea Străină.

Grupul inițial de trupe franceze este în jur de 100. Aceasta este doar prima tranșă de aproximativ 1.500 de soldați ai Legiunii Străine franceze, programați să sosească în Ucraina.

Aceste trupe sunt postate direct într-o zonă fierbinte de luptă și au scopul de a-i ajuta pe ucraineni să reziste avansurilor rusești în Donbas. Primii 100 sunt specialiști în artilerie și supraveghere.

De luni de zile, președintele francez Emanuel Macron amenință că va trimite trupe franceze în Ucraina. El a găsit puțin sau deloc sprijin din partea țărilor NATO în afara sprijinului din partea Poloniei și a statelor baltice. Se presupune că SUA se opune trimiterii soldaților NATO în Ucraina (altfel decât în ​​calitate de consilieri).

Una dintre întrebările care se ridică imediat din decizia Franței de a trimite soldați din Regimentul 3 Infanterie este dacă acest lucru depășește linia roșie a Rusiei cu privire la implicarea NATO în Ucraina? Vor considera rușii acest lucru ca inițierea unui război mai larg dincolo de granițele Ucrainei?

Franța însăși nu are multe trupe pe care să le pună pe liniile de luptă ale Ucrainei, dacă guvernul francez ar vrea să facă acest lucru. Potrivit rapoartelor, astăzi Franța nu poate sprijini o desfășurare în străinătate a unei divizii complete și  nu va avea această capacitate până în 2027 cel mai devreme.

Decizia de a trimite legionari străini este, ea însăși, un compromis particular al Franței. Franța nu își desfășoară armata de origine și, pe lângă numărul mic de ofițeri, oamenii trimiși nu sunt cetățeni francezi.

Decizia Franței are două sensuri, dincolo de cea evidentă de declanșare potențială a unui război pan-european.

În primul rând, îi permite lui Macron să trimită trupe în Ucraina și să se comporte ca un tip dur, fără a întâmpina prea multă opoziție locală. Asta pentru că nu sunt trimiși soldați din armata franceză și nu există nicio conscripție sau alte măsuri în viitor. Acest lucru reduce în mod clar potențiala furie a oponenților politici ai lui Macron.

Al doilea motiv este furia lui Macron de a vedea trupele franceze, aproape toate din Legiune, alungate din Africa Saheliană și înlocuite de ruși. Controlul Africii francofone și bogățiile pe care le oferă politicienilor francezi a fost rupt de revolta și revoluția din Africa și de o înclinare decisivă a Rusiei – fie direct, fie prin intermediul PMC Wagner (Grupul Wagner) acum în mod clar sub controlul direct al lui Vladimir Putin.

Această „umilire” este resimțită la Palatul Élysée și în special de către Macron care, spun oponenții săi, a pierdut influența Franței și a prejudiciat interesele miniere și de afaceri ale Franței din străinatate.

O lovitură deosebită este în Niger, un important furnizor de uraniu al Franței. Franța obține 70 la sută din energia sa electrică de la generatoare de energie nucleară. Livrările globale de uraniu se îngustează și prețurile cresc. Cu Rusia și Kazahstanul, împreună cu Nigerul, în fruntea țărilor în ceea ce privește furnizarea de uraniu pentru reactoarele nucleare, Franța are o problemă de securitate economică la nivel intern. Decizia SUA  de a interzice uraniul rusesc  (dar probabil nu în mod realist, în următorii câțiva ani), rușii ar putea da o lovitură gravă Franței și Statelor Unite prin întreruperea aprovizionării.

Având în vedere riscul de a pierde accesul la uraniu, sau cel puțin suficient pentru a furniza reactoarele Franței, Macron trebuie să spere că desfășurarea trupelor sale în Ucraina nu va declanșa un embargo rusesc asupra vânzărilor către Franța.

Nu este clar cum i-ar putea ajuta legionarii pe ucraineni. Ucrainenii știu cum să opereze artileria și au sprijin sofisticat de informații, o parte din ele generate de propriile drone și spioni FPV, iar altele datorită mijloacelor de informații și supraveghere ale SUA și ale NATO care sprijină Ucraina.

Oricum, problema ucraineană nu este despre cum să folosești artileria, ci de unde ar trebui să provină muniția. Ucraina continuă să se plângă că nu dispune de provizii adecvate pentru obuziere de 155 mm.

Decizia de a plasa soldații Legiunii la Slaviansk este extrem de provocatoare și contravine declarațiilor din partea franceză, inclusiv din partea lui Macron, potrivit căreia, dacă Franța ar trimite trupe, acestea ar înlocui unitățile armatei ucrainene din vestul Ucrainei care, prin urmare, ar putea fi mutate spre est în lupta cu rușii. Pe măsură ce Slaviansk se află în prima linie, această imagine franceză a unei desfășurări "usoare" se transformă într-un război direct cu Rusia.

O întrebare cheie este cum va reacționa NATO la decizia Franței de a desfășura trupe. Întrucât Franța acționează singură, fără sprijinul NATO, francezii nu pot pretinde sprijin din partea NATO în temeiul celebrului său articol 5, componenta de securitate colectivă a Tratatului NATO.

În cazul în care rușii atacă trupele franceze în afara Ucrainei, ar fi justificat, deoarece Franța a decis să fie un combatant, iar forțarea unui vot conform articolului 5 ar părea dificilă, dacă nu imposibilă.

Desigur, membrii NATO în mod individual i-ar putea sprijini pe francezi, fie prin trimiterea propriilor forțe, fie prin sprijinirea francezilor din punct de vedere logistic și în comunicații. De exemplu, soldații Legiunii Străine nu pot merge în Ucraina fără a trece prin Polonia. Vor vedea rușii acest lucru ca o dovadă că sunt în război atât cu Franța, cât și cu Polonia?

În prezent, nimeni nu poate răspunde la niciuna dintre aceste întrebări cu vreun grad de certitudine. Este puțin probabil ca rușii să tolereze mult timp o acumulare de trupe ale armatei franceze, chiar dacă sunt soldați ai Legiunii Străine. Ce va face Rusia ca răspuns nu este sigur.

Alte stiri din Externe

Ultima oră