Anunţul dramatic al lui Emmanuel Macron:"Suntem în război!". Noi măsuri draconice împotriva coronavirusului, inclusiv amânarea alegerilor

16 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Anunţul dramatic al lui Emmanuel Macron:"Suntem în război!". Noi măsuri draconice împotriva coronavirusului, inclusiv amânarea alegerilor

Într-o intervenţie dramatică, luni seara, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat un nou set de măsuri draconice de luptă împotriva noului coronavirus. "Suntem în război!", a spus preşedintele Franţei, cu referire la pandemia care resetează vieţile pe Planetă.

Turul doi al alegerilor din Franţa va fi amânat, iar măsura vine după valul de critici cu care s-au confruntat autorităţile franceze pentru că au organizat duminica aceasta primul tur al alegerilor municipale, scrie lesoir.be.

A doua zi după alegeri şi după o primă alocuţiune rostită joia trecută care a adus în Franţa "măsuri inedite în timp de pace", Emmanuel Macron s-a adresat din nou francezilor luni seara, anunţând noi măsuri de luptă contra pandemiei: o izolare totală şi amânarea turului al doilea al alegerilor. Reformele în curs sunt suspendate, inclusiv controversata reformă a pensiilor.

Şeful statului francez a declarat că regretă nerespectarea măsurilor de securitate, care pune în pericol cele mai vulnerabile persoane, dar şi întreg sistemul de sănătate. "Trebuie să dăm dovadă de unitate", a spus Macron.

"De mâine dimineaţă, deplasările vor fi reduse la minimum", a anunţat Macron. "Rămân doar cele strict necesare", a spus el. Această măsură a fost recomandată de Consiliul Ştiinţific instalat de Guvern, care a solicitat măsuri de izolare după modelul italian. 

Preşedintele Consiliului Ştiinţific a justificat recomandarea prin "atitudinea problematică a francezilor şi accelerarea contagiunii".

"Începând de mâine, la amiază, pentru cel puţin 15 zile deplasările noastre vor fi foarte puternic reduse", a declarat şeful statului, precizând că orice infracţiune va fi "sancţionată".

Uniunea Europeană îşi va închide "de marţi la prânz" frontierele cu exteriorul timp de 30 de zile cu scopul de a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, a anunţat luni seara preşedintele francez Emmanuel Macron.

"Toate călătoriile între ţări neuropene şi UE vor fi suspendate timp de 30 de zile", a declarat şeful statului într-o alocuţiune televizată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră