Angela Merkel cere Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi

25 Aug 2020
Angela Merkel cere Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a lui Aleksei Navalnîi

Cancelarul german Angela Merkel a cerut luni Rusiei să investigheze suspiciunile de otrăvire a opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi şi să îi tragă la răspundere pe cei responsabili, după ce medicii au găsit indicii ale unei substanţe toxice în organismul acestuia, transmite Reuters, citată de News.ro.

Lui Navalnîi, un critic al preşedintelui Vladimir Putin, i s-a făcut rău într-un avion în Rusia, săptămâna trecută, a fost tratat într-un spital din Siberia, iar sâmbătă a fost transportat în Germania pentru tratament.

Kremlinul a anunţat că nu este clar ce a provocat îmbolnăvirea lui Navalnîi şi că testele iniţiale nu au arătat că a fost otrăvit, aşa cum acuză apropiaţii acestuia.

Medicii germani care îl tratează pe Navalnîi la un spital din Berlin au anunţat luni că analizele medicale au indicat că a fost otrăvit.

”În lumina rolului proeminent jucat de Navalnîi în opoziţia politică din Rusia, autorităţile sunt solicitate să investigheze urgent această crimă, în detaliu, şi să o facă în totală transparenţă”, a afirmat Merkel într-un comunicat comun cu ministrul de Externe Heiko Maas.

”Cei responsabili trebuie identificaţi şi traşi la răspundere”, a adăugat Merkel.

Spitalul Charite din Berlin a anunţat că o echipă de medici l-a examinat în detaliu pe Navalnîi, după sosirea acestuia.

”Dovezile clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa inhibitorilor de colinesterază”, a anunţat spitalul într-un comunicat.

”Substanţa exactă nu este cunoscută, fiind iniţiată o nouă serie de teste cuprinzătoare”, au mai explicat medicii.

Navalnîi a fost un opozant incomod pentru Kremlin de peste 10 ani, expunând ceea ce el a afirmat că este corupţia la nivel înalt şi mobilizând protestatari tineri. El a fost reţinut în mai multe rânduri pentru organizarea de adunări publice şi demonstraţii şi dat în judecată din cauza investigaţiilor sale de corupţie. Lui Navalnîi i s-a interzis să candideze în alegerile prezidenţiale din 2018.

Guvernul german a anunţat anterior că Navalnîi este păzit în spital din cauza îngrijorărilor pentru siguranţa sa.

Rusia nu a reacţionat imediat la declaraţiile germane.

UPDATE

Preşedintele Camerei Inferioare a Parlamentului rus, Duma de Stat, a cerut uneia dintre comisiile sale să ancheteze dacă forţe străine sunt în spatele presupusei otrăviri a opozantului Aleksei Navalnîi, într-o tentativă de a alimenta tensiunile din Rusia, relatează Reuters, citată de agerpres.ro.

„Comisia pentru securitate a Dumei de Stat va primi instrucţiuni să analizeze ce s-a întâmplat pentru a înţelege dacă aceasta a fost o tentativă din partea unor state străine de a afecta sănătatea unui cetăţean rus pentru a alimenta tensiunile din interiorul Rusiei, precum şi pentru a formula noi acuzaţii împotriva ţării noastre”, a mai afirmat într-un comunicat Viaceslav Volodin.

Kremlinul a anunţat anterior în cursul zilei de marţi că nu este nevoie pentru moment să se investigheze circumstanţele care au dus la îmbolnăvirea gravă a lui Navalnîi şi că diagnosticul iniţial al spitalului german privind otrăvirea nu este încă unul concludent.

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin au declarat luni că datele clinice indică faptul că politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi prezintă ”urme de otrăvire”.

”Echipa de medici a examinat pacientul în detaliu după sosirea sa. Constatările clinice indică otrăvirea cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază”, a explicat într-un comunicat instituţia medicală unde este tratat Navalnîi.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră