„Amintește-ți de Pearl Harbor și de 11 septembrie”, spune Zelensky în fața Congresului SUA

16 Mar 2022
„Amintește-ți de Pearl Harbor și de 11 septembrie”, spune Zelensky în fața Congresului SUA

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a tinutun discurs în fața Congresului SUA, în care l-a rugat pe președintele Joe Biden să fie „liderul păcii” mondial , și a cerut din nou "o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, pentru a salva oameni", scrie Le Figaro.

Președintele ucrainean a primit aplauze si ovații în picioare din partea Congresului SUA.

„Putere Ucrainei (...) Este o onoare să vă prezint Congresului American”, declară Nancy Pelosi, purtătorul de cuvânt al Congresului.

„Slava Ukraina”, „Glorie Ucrainei”, a lansat președintele Camerei Reprezentanților pentru a prezenta discursul lui Volodimir Zelensky.

Bombardat, Kiev încă rezista” 

„Sunt mândru să vă salut din Ucraina din capitala noastră, de la Kiev. Deocamdată orașul este încă în picioare”, a spus Volodymyr Zelensky.

El a denunțat „1000 de rachete trimise de ruși în orașele ucrainene cu scopul de a ucide. Europa nu a mai văzut o asemenea teroare de ani de zile. Trebuie să creăm o zonă interzisă de zbor pentru a salva poporul ucrainean”.

Zelensky face o paralelă între războiul din Ucraina și 9/11
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă în fața Congresului SUA între războiul condus de Moscova în Ucraina și atacurile din 11 septembrie 2001 în Statele Unite, precum și atacul forțelor aeriene japoneze împotriva bazei americane Pearl Harbor în 1941. 

"În marea ta istorie, ai pagini care îți permit să-i înțelegi pe ucraineni”, a spus el aleșilor americani.

„Amintește-ți de Pearl Harbor, acea dimineață îngrozitoare de 7 decembrie 1941, când cerul tău a fost întunecat de avioanele care te atacau”,

„amintește-ți de 11 septembrie, acea zi groaznică din 2001”, a mai spus el.

Zelensky reînnoiește apelul pentru o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a reînnoit în fața Congresului SUA apelul pentru stabilirea unei zone de excludere a zborului deasupra Ucrainei pentru a o proteja de atacurile rusești. 

După ce a citat celebrul „Am avut un vis” de Martin Luther King, acesta spus: „Am o nevoie, nevoia de a ne proteja cerul. Am nevoie de decizia ta, de ajutorul tău.”

„Este prea mult să ceri să creăm o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, pentru a salva oameni? Este prea mult să ceri o zonă umanitară de excludere a zborului?”, a adăugat el, înainte de a le arăta aleșilor americani o înregistrare video cu țara sa sub bombe care s-a încheiat cu „Închideți cerul peste Ucraina”.

„Rușii au sânge pe mâini”, spune Zelensky
Volodimir Zelensky face apel și la o „coaliție împotriva războiului”. Președintele ucrainean mizează pe un final apropiat al conflictului.

„Acest război trebuie să se încheie în următoarele 24 de ore... Rușii au sânge pe mâini. Conduceți prin exemplu și încetați să permiteți comerțul cu cei care finanțează armele rusești. Toți americanii trebuie să ne susțină.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră