Ucraina respinge ideea unui model de neutralitate austriac sau suedez prezentată de Kremlin: modelul nu poate fi decât „ucrainean”

16 Mar 2022
Ucraina respinge ideea unui model de neutralitate austriac sau suedez prezentată de Kremlin: modelul nu poate fi decât „ucrainean”

Rusia menționase un posibil compromis pentru neutralitatea Ucrainei după modelul suedez sau austriac dar propunerea a fost respinsă de Ucraina, scrie AFP citată de Le Figaro.

Ucraina cere „garanții absolute de securitate” împotriva Rusiei în timp ce respinge ideea unui model de „neutralitate suedez sau austriac” propus de Moscova, a anunțat președinția ucraineană miercuri, 16 martie.

„Ucraina se află acum într-o stare de război direct cu Rusia. Prin urmare, modelul nu poate fi decât „ucrainean”, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni Mykhaïlo Podoliak în comentariile publicate de președinție.

El precizează că dorește „garanții absolute de securitate” față de Rusia și ai cărui semnatari s-ar angaja să intervină de partea Ucrainei în caz de agresiune.

 

Mai devreme, Rusia a menționat un posibil „compromis” pentru neutralitatea Ucrainei pe modelul Suediei și Austriei. „Este într-adevăr opțiunea care se discută în prezent și care poate fi considerată drept cea a unui compromis”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.

Suedia și Austria sunt țări neutre care nu fac parte din NATO. Dar recent, Suedia și Finlanda și-au exprimat dorința de a se alătura organizației, amintește France 24. 

 

Sursa: Le Figaro

Alte stiri din Externe

Ultima oră