A murit Alexandru Darie!

18 Sep 2019
A murit Alexandru Darie!

Regizorul Alexandru Darie, Ducu, așa cum era el alintat de cunoscuți și nu numai, a murit miercuri la prânz. Starea de sănătate a acestuia se agravase în ultimele zile.

Fiul lui Iurie Darie avea 60 de ani şi era internat de câteva zile în stare gravă, la Spitalul Fundeni din Capitală. 

Alexandru Darie era manager al Teatrului Bulandra.

El a fost diagnosticat cu ciroză acum mai mulți ani, dar în ultimul timp starea sănătății sale se agravase. El s-ar fi aflat pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat, potrivit Mediafax.

A crescut în teatru, mai bine zis, la Teatrul de Comedie, însoţindu-şi părinţii (Iurie Darie și Consuela Roșu) la repetiţii.

Dragostea pentru teatru a fost, aşadar, una firească.

Măştile şi diferite elemente de recuzită i-au fost jucării, apoi, pe măsură ce anii au trecut, din culise a intrat… pe scenă. 

“De la 6 ani am făcut figurație, și în «Capul de rățoi» și în alte spectacole...”, a mărturisit Alexandru Darie.

În 1983 a absolvit IATC, secția Regie Teatru și Film.

Succesul internaţional a venit în 1991, odată cu spectacolul “Visul unei nopți de vară”, pe care “The Guardian” l-a considerat “cea mai bună montare de la producția cu același nume semnată de Peter Brook”, fiind distins, la prima ediție a Festivalului Național de Teatru “I.L. Caragiale”, cu premiile pentru cel mai bun regizor și pentru cele mai bune costume.

Alexandru Darie a fost un regizor premiat în ţară, invitat să monteze pe cele mai mari scene de teatru ale lumii, din Italia, Belgia, Marea Britanie, până în Japonia, prieten al marelui Georgio Strehler, profesor pentru generaţii de tineri regizori, mare iubitor de Shakespeare (unele dintre cele mai spectaculoase producţii ale sale sunt la "Bulandra"), dedicându-şi viaţa teatrului.

UPDATE

Teatrul Bulandra i-a invitat pe toţi cei care l-au cunoscut pe regizorul de teatru Alexandru Darie, decedat miercuri, la vârsta de 60 de ani, să-şi împărtăşească poveştile lor pe blogul bulandra.info.

Dumnezeu să-l odihnească!

Alte stiri din Teatru

Ultima oră