Răzvan Voiculescu vine cu un nou album de fotografie. Pledoarie pentru "Dor (ul) de ROST"

22 Noi 2015 | scris de Luminita Ciobanu
Răzvan Voiculescu vine cu un nou album de fotografie. Pledoarie pentru


Cum a structurat Răzvan Voiculescu "Dorul de Rost"? “"Dorul de Rost" e sens, e tâlc, e menire. Rostul înseamnă rânduiala şi un mod anume de a trăi. Identitatea începe cu a-ţi şti rostul pe lume, iar cînd nu-l mai ai se cheamă că te-ai rătăcit.
Proiectul nostru îşi propune să atragă atenţia asupra altor Păstrători de Rost românesc, aducând poveştile lor în faţa publicului. În afară de album, vizăm şi astfel o campanie naţională de informare, dar şi de implicare socială, prin care Păstrătorii de Rost să devină cunoscuţi diferitelor categorii de public şi, mai mult, să devină nuclee de interes pentru dezvoltarea comunităţilor din care fac parte (conştientizarea modelelor pe care le reprezintă, atragerea turismului de o anumită factură, în zonele din care provin, implicarea lor în diverse proiecte de educare, revitalizare şi păstrare a meşteşugurilor, artelor şi ritualurilor/obiceiurilor tradiţionale). Auzim din ce în ce mai des despre «ultimul fierar», «ultimul potcovar», «ultimii rapsozi». Oamenii aceştia, ce îşi ştiu meşteşugul şi îl ţin viu – în ton cu rostul străvechi , de multe ori tangent cu magia – nu au pe nimeni care să îi urmeze. Din lipsa de interes, atât a tinerilor, dar şi a autorităţilor locale şi a publicului, din lipsa de informare, din lipsa de implicare. Astfel, un patrimoniu socio-cultural valoros e în pericol de a dispărea, fără a mai putea fi recuperat. Ideea de «Dor de ROST» – pe care o reprezintă aceşti meşteşugari, artişti, sau păstrători de tradiţii, prea puţin cunoscuţi sau chiar uitaţi – e posibil că mâine să nu mai existe”.

Evenimentul va avea loc la 23 Noiembrie, la J. W. Marrriott / Grand Ballroom. O seară de film, de fotografie, acţiune caritabilă şi un concert semnat Grigore Leşe.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră