„Odoare dintr-un sipet neștiut (III)” - Kéri Gáspár, împletituri vegetale din Valea Ierului - la Muzeul Național al Țăranului Român

19 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
„Odoare dintr-un sipet neștiut (III)” - Kéri Gáspár, împletituri vegetale din Valea Ierului - la Muzeul Național al Țăranului Român
Muzeul Național al Țăranului Român deschide vineri, 26 iunie 2015, ora 17:00, la sala Irina Nicolau, expoziția Kéri Gáspár – împletituri vegetale din Valea Ierului”. Aceasta este cea de a treia expoziție din ciclul „Odoare dintr-un sipet neștiut” (mici expoziții temporare tematice, centrate pe un anume tip de obiect etnografic, care pun în valoare și aduc în atenția publicului bucureștean mici comori etnografice ascunse în colecții particulare răspândite în întreaga țară) şi este dedicată obiectelor casnice și produselor meșteșugărești obținute în Valea Ierului prin împletirea fibrelor vegetale provenite din plante de baltă, paie sau nuiele. Exponatele fac parte din Colecția etnografică particulară „Kéri Gáspár” din Săcueni, județul Bihor.

Colecția de obiecte a lui Kéri Gáspár este alcătuită din împletituri vegetale pentru uz casnic, gospodăresc, dar și pentru construcții, precum și din mobilier cioplit din lemn despicat și legat cu împletitură de rogoz. Aceste mobile cu împletitură (în general scaune – scaun de țesător, scaun de precupeață, corsecuri de diferite tipuri – dar și paturi sau mese de jitei sau șezători pentru căruță) sunt remarcabile prin varietatea modelelor și a tehnicilor de lucru folosite. Ușoare și delicate, rezistente și neașteptate ca textură, mlădioase și pline de căldura degetelor care le-au frământat, împletiturile țărănești din fibre provenite din materii vegetale – rogoz, papură, răchită, salcie, stuf, salcie, pănușă sau paie – sunt strălucit reprezentate în toate provinciile românești. Să nu uităm că arta împletiturilor, una dintre cele mai vechi îndeletniciri omenești, precedând atât arta țesutului, cât și pe cea a ceramicii, a fost la origine meșteșug de răbdare și perseverență, dar și de muncă migăloasă, util și frumos. Ei bine, în Valea Ierului, te poți odihni și astăzi în scaune împletite.

Expoziția va putea fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, până pe 26 iulie 2015, de marți până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră