Prostituţia cu boli venerice şi fără antibiotice, expusă la muzeul Orsay

10 Oct 2015
Prostituţia cu boli venerice şi fără antibiotice, expusă la muzeul Orsay
 Prostituţia este tema expoziţiei « Splendeurs et Miseres » de la muzeul Orsay. Expoziţia este o istorie a prostituţiei aşa cum a fost între 1850 şi 1910, ocazia pentru a admira opere cu acest subiect, semnate de artişti celebri cum sunt Van Gogh sau Toulouse-Lautrec. Sunt numite « femei uşoare », « curtezane » … Sunt prostituate care au contribuit la celebritatea Parisului şi care au făcut subiectul multor romane, picturi, sculpturi de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Aceste femei au fost cele care făceau educaţie sexuală multor bărbaţi din acea epocă, pentru că ele reprezentau sexualitatea asociată cu plăcerea. Că profesau în bordeluri sau hoteluri, prostituatele au fost întotdeauna în vizorul medicilor. A rămas în istorie, o anchetă de proporţii  declanşată în 1827 de medicul Alexandre Parent-Duchatelet.

De-a lungul secolului al XIX-lea, prostituţia invadase spaţiul public cu o teama specială: transmiterea sifilisului. O prostituată din trei era afectată de această infecţie cu transmitere sexuală. În 1804, sunt legalizate casele de toleranţă, tocmai pentru a permite supravegherea poliţienească şi medicală. A fost un demers dificil, deoarece era înfloritoare prostituţia clandestină. Dacă o prostituată era descoperită într-un loc interzis, ea risca 15 zile de închisoare la Saint-Lazare.

Boli venerice 

Înainte de descoperirea antibioticelor, prostituatele încercau prin diverse metode să se protejeze de infecţiile cu transmitere sexuală: băi intime, duşuri perianale, prezervative.

Lola Gonzalez-Quijano, istoric, citată de France info tv, vorbeşte şi despre machiajul strindent folosit de prostituatele vremii pentru a abate atenţia de la bolile prostituţiei. Femeile încercau, asfel. să ascundă bolile venerice clienţilor lor. Pentru că aceste boli, dar şi înaintarea în vârstă erau fatale pentru prostituate.

Expoziţia este, aşadar, o istorie aşa cum a fost cu prostituate ale caselor de toleranţă, prostituate de pe străzi, dar şi cu prostituate de lux, cu prostituate devenite personaje multor romane, picturi, fotografii…


Mai mult puteţi viziona AICI!



Alte stiri din Expozitii

Ultima oră