“Culegătoarea de morcovi” de Vincent Van Gogh, expusă, din 13 iunie, la Muzeul Colecțiilor de Artă

13 Iun 2015 | scris de Cristi Severin
“Culegătoarea de morcovi” de Vincent Van Gogh, expusă, din 13 iunie, la Muzeul Colecțiilor de Artă
Lucrarea “Culegătoarea de morcovi” de Vincent Van Gogh, este expusă, începând cu 13 iunie 2015, la Muzeul Colecțiilor de Artă.  Desenul a fost retras temporar în depozitele Muzeul Național de Artă al României, în anul 2014, conform normelor internaționale de conservare, fiind extrem de sensibil la efectele luminii. Desenul în cărbune “Culegătoarea de morcovi” a fost realizat în anul 1885 de Vincent Van Gogh (1853 — 1890) și achiziționat, din câte se pare, de Alexandru Slătineanu din magazinul celebrului negustor de artă Ambroise Vollard, lucrarea făcând parte din Colecția de artă comparată Alexandra și Barbu Slătineanu. Incontestabil cea mai valoroasă piesă de artă occidentală din colecție și singura lucrare de Vincent Van Gogh dintr-un muzeu din România, lucrarea se va regăsi în expunerea muzeului timp de șase luni.
Trebuie spus de asemenea faptul că în Colecția de artă comparată Alexandra și Barbu Slătineanu se află peste 400 de obiecte create în spațiul românesc, occidental și oriental. Intenția donatorilor de a sublinia specificitatea creației artistice românești în context universal se traduce prin sintagma “colecție de artă comparată”, care precede numele colecției.
Doctorul Alexandru Slătineanu (1873-1939) a pus bazele acestei colecții, alături de soția sa, Irina, pictoriță amatoare, și de doctorul Ioan Cantacuzino. Fiul său, Barbu Slătineanu (1895-1959), a fost un cunoscător avizat al ceramicii populare românești și a publicat mai multe studii în reviste de specialitate. Interesul acestuia pentru artă a fost întreținut de soția sa, Alexandra Slătineanu (1895-1979), fiica diplomatului Alexandru Lahovari.
Unic în peisajul cultural românesc, Muzeul Colecțiilor de Artă reunește în spațiile unei clădiri de patrimoniu (Palatul Românit) o serie de colecții valoroase de obiecte de artă dintre cele mai diferite, donate de-a lungul timpului de diverși colecționari, personalități ale vieții culturale românești. Specificul muzeului constă în expunerea acestor colecții ca entități de sine stătătoare, în încercarea de a recompune atmosfera originară a fiecăreia și de a reda personalitatea și preocupările colecționarilor.

 

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră