Casa domnească de la Dorohoi a lui Ștefan cel Mare ar putea fi reconstruită

04 Feb 2016 | scris de Cristi Ionescu
Casa domnească de la Dorohoi a lui Ștefan cel Mare ar putea fi reconstruită

Casa domnească pe care domnitorul Ștefan cel Mare a deținut-o la Dorohoi ar putea fi reconstruită, pe baza unor fotografii foarte vechi pe care Protopopiatul Dorohoi le deține în original. Protopopul de Dorohoi, Stelian Ciurciun, care este și preot al Bisericii Domnești "Sfântul Nicolae", construită de Ștefan cel Mare în 1495, are în vedere refacerea casei pe vechiul amplasament, respectând arhitectura din secolul al XV-lea.

Potrivit acestuia, imobilul ar fi reprezentat reședința lui Ștefan cel Mare, cât și a mai multor domnitori ai Moldovei până prin secolul al XIX-lea. Clădirea a dispărut la începutul secolului al XX-lea.

"Am să mă interesez și de celelalte case domnești pe care Ștefan cel Mare le-a construit la Putna și la Moldovița, să pot să redau, măcar în parte, aspectul vechi al casei. În 1495 a fost zidită și sfințită Biserica Sfântul Nicolae. În 1499, după ce Ștefan cel Mare a avut o bătălie cu polonii la Vârfu Câmpului și i-a biruit, el s-a întors aici și a sărbătorit aici atât Sfântul Nicolae, cât și Crăciunul. Asta înseamnă că avea un spațiu de locuit aici", a declarat părintele.

Mai multe informatii despre proiect, aici.

Alte stiri din Expozitii

Ultima oră