De ce “Ion” n-o să fie niciodată roman psihologic

06 Iul 2016 | scris de Luiza Moldovan
De ce “Ion” n-o să fie niciodată roman psihologic
Motto: “’r-ar a dreq de carte” (un clasic în viaţă)
 
Nişte elevi au făcut petiţie online pe motiv că ei cred că Ion e roman psihologic şi aduc ca argument surse, atenţie!, online! 
 
(E vorba de proba la literatură romȃnă de la Bac, unde li s-a cerut să analizeze un roman psihologic la alegere şi mulţi au ales ca proştii.)
 
De cînd a devenit internetul manual de literatură romȃnă? 
 
Şi de cînd e “Ion” roman psihologic? 
 
“Ion” nu e roman psihologic, e roman social, dacă-i interesează. 
 
“Romanul gloatei”, cum i-a zis Călinescu, da’ Călinescu (George, nu Florin, ăla de la ) n-a zis asta online, a zis-o în scris, dacă ştiu ei ce-i aia “scris”. 
 
De unde psihologie la Ion? Ion n-are nici conştiinţă şi vrei să aibă apucături depresive sau tendinţe suicidare sau alte complicări ale fiinţei? 
 
Ion nu e un tip complicat, gîndeşte metodic, e un tip pragmatic, care ştie ce vrea şi vrea pămînt. 
 
De unde atîta psihologie? O fute pe Ana ca s-o lase grea, crezînd că-i ia pămîntul însurîndu-se cu ea ca să-i salveze onoarea. 
 
E ceva complicat de psihologic în asta? 
 
Că-i place de Florica. Extraordinar, nemaipomenit, d-aia nu mai pot io, că-i place lu Ion de Florica. 
 
Vine la Florica să i-o tragă cînd nu e George acasă. Ce-o fi de analiză psihologică în asta? Asta e de animal, nu e de psihologie, schiuzmi.
 
Şi deci cum să faci petiţii online pe motiv că “Ion” e considerat roman psihologic? 
 
Era o reclamă acum cîţiva ani, cu un slogan demenţial: “a-nnebunit lupu!”. 
 
Deci a-nnebunit lumea, nu mai e ce-a fost, e clar! 
 
“Şi, ca dînsa, sîntem noi”, vorba Poetului-Nepereche, dacă ştiu ei cine e ăsta, Poetul-Nepereche ăsta.
 
Dar cea mai şocantă chestie, care pur şi simplu nu-mi iese din cap e cum, cum, cum să faci petiţii online din orice? Ca să te scapi tu pe tine te? 
 
Ca să te scoţi? Ca s-arăţi că ai sînge-n instalaţie? Sau de ce?
 
Că sîntem în democraţie şi d-aia? Că sîntem liberi să credem orice şi deci noi, dacă noi vrem să credem că “Ion” e roman psihologic, credem că “Ion” e roman psihologic şi aia e?! 
 
Că schimbăm noi acuma tot, pentru că noi avem instalaţie cu sînge-n ea şi dacă e mergem şi la CEDO ca să zică CEDO dacă “Ion” e roman psihologic. 
 
Şi pe urmă CEDO zice grav că da, “Ion” e roman psihologic şi statul romȃn o să vă plătească daune morale că ăia de vă-nvaţă carte v-au zis greşit, v-au zis că “Ion” nu e roman psihologic şi cînd colo, era, c-aşa a zis CEDO! 
 
Aştept noi şi noi motive de petiţii online. 
 
După ce-o să-mi treacă ofuscarea o să mă rîd şi o să zic “viaţa e frumos” şi o să mai caut pe internet după intelectuali d-ăştia care dacă ei zic că “Ion” e roman psihologic, d-apăi aia e, frate, că sîntem într-o ţară liberă, care garantează dreptul la libertatea de gîndire şi, prin urmare, şi de expresie (art. 30)
 
(Avea taică-miu o vorbă cînd eram io la şcoală: “’r-ar a dreq de carte!”)
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră