Alt mare gînditor romȃn: Dan Costescu – “trenul e un lux”!

05 Iul 2016 | scris de Luiza Moldovan
Alt mare gînditor romȃn: Dan Costescu – “trenul e un lux”!
Colecţia marilor gîndtirori romȃni se continuă, de această dată, cu un nou ministru al Guvernului Cioloş, pe numele lui, Dan Costescu.
 
Acesta, pentru intelectualii care a deschis mai tîrziu televizoarele, e Ministrul Transporturilor.  
 
Acest fin cunoscător al societăţii romȃneşti a zis ieri că mersul cu trenul e un lux. 
 
Nu înţeleg de ce, alţi gînditori ai ţării s-au declarat ofuscaţi de declaraţia Ministrului Transporturilor. Ce, nu e un lux mersul cu trenul sau ce?! 
 
Unul zice că învăţămîntul gratuit e o reminiscenţă comunistă, altu – că drepturile omului sînt un lux, altu – că romȃnii ar trebui să muncească pe doi lei, iar acum vine ăsta  ca să întregească, nu-i aşa, panoplia de inteligenţi, ca să zică alta din acelaşi registru.
 
Băi, deci da! Trenul E un lux! 
 
A mers vreodată deşteptu ăsta cu trenul din Bucureşti pînă în Sibiu? 
 
Să vezi ce lux e cînd faci nouă ore din Bucureşti pînă-n Sibiu! 
 
Să vezi ce lux e cînd trenul merge într-atît de repede, încît, ca să te dezmorţeşti, ai fi în stare să alergi pe lîngă tren cîţiva kilometri! 
 
Să vezi ce lux e în toaleta aia infectă, vedea-l-aş pe Costescu spălîndu-se în ea! 
 
Şi ce lux e să constaţi că n-ai apă să te speli pe mîini aşa, nouă ore, gen. 
 
Să vezi ce lux e cînd ţi-e scîrbă să atingi canapelele alea jegoase şi ce lux e să constaţi că nu mai ai apă de băut şi n-ai de un de unde să-ţi iei o sticluţă la zero-cinci! 
 
E un lux, ce-i drept. Sau să cumperi un pachet de sticksuri cu un preţ de cinci ori mai mare decît în magazine, că, na, sîntem în tren şi tre să plătim pentru asta!
 
Să vezi ce lux e cînd e vară şi tu n-ai aer condiţionat în vagon!
 
Ăla e lux adevărat, nu spanac! E un lux să te-nghesuie unu care pute şi merge cu naşu doar cîţiva kilometri şi “ce rost mai are să-şi ia bilet”. 
 
E un lux, că doar sîntem în tren, nu?
 
Sau, poate că Ministrul Costescu are o altă definiţie pentru cuvîntul “lux”. 
 
Poate că pentru el, “luxul” ăsta despre care vorbim noi are un exotism aparte, de care noi, ca proştii, nu ne dăm seama. 
 
Poate că pentru el asta chiar e un lux. Cum ni se pare nouă, băieţi de la oraş, să vedem o vacă vie, de exemplu, cînd mergem la munte, aşa i s-o părea lui că trenul e un lux! 
 
Poate că omul are nişte mai gusturi mai kinky, aşa, n-ai de unde să ştii ce criterii are!
 
Poate că ceea ce nouă ni se pare scabros, lui i se pare minunat, pentru simplul fapt că n-a fost în viaţa lui în condiţii insalubre pe undeva. 
 
Ar trebui organizate excursii pentru membrii Guvernului Cioloş (şi, de fapt, ai oricărui guvern) ca să vadă şi ei cum stă treaba.
 
Ar trebui să-i punem să meargă la opt dimineaţa cu metroul de oriunde pînă oriunde, la cinci după-amiaza cu tramvaiele, la şase seara cu metroul de la Pipera
înspre centru şi cu trenul de la Bucureşti spre nordul ţării, oriunde doreşte căprioara. 
 
Şi pe urmă să-i punem să facă o compunere, din care să nu lipsească cuvintele: “lux”, “condiţii decente”, “uman”, “inuman”, “salubru”, “insalubru”, “mă îmbolnăvesc de nervi”, “stau bine cu nervii” şi, nu în ultimul rînd, “rog să se consemneze, am fost un dobitoc!”. 
 

Alte stiri din Editorial

Ultima oră