Pentru prima dată în istoria bisericii catolice, un român este numit episcop auxiliar de Roma

23 Mar 2021 | scris de Mediafax
Pentru prima dată în istoria bisericii catolice, un român este numit episcop auxiliar de Roma

Un român a fost numit, pentru prima dată în istoria bisericii catolice, episcop auxiliar de Roma, aflat în imediata subordine a vicarului Papei Francisc. Este şi unul dintre cei mai tineri episcopi ai Italiei, dacă nu cel mai tânăr, de o modestie rar întâlnită.

Benoni Ambarus, cunoscut simplu Don Ben, a intrat la seminarul din Iaşi când avea 15 ani. La 22 de ani a fost trimis de la Iaşi să studieze la Roma: „Trebuia să stau 4 ani. 4 ani s-au transformat în toţi aceşti ani. În 2000 am fost sfinţit preot la Iaşi şi m-am întors la Roma să îmi fac ultimul an de licenţă în dogmatică. Înainte de plecarea acasă mi s-a cerut să rămân un an de zile la Roma, să merg înapoi în seminar ca educator. Am stat un an şi mi s-a spus , apoi , apoi , apoi mi-am găsit o parohie şi în 2007 am decis să rămân definitiv aici”.

În urmă cu câteva zile, Papa Francisc a numit pentru prima dată în istorie „figura episcopului auxiliar” care se ocupă numai de caritate.

„Şi a ajuns năpasta pe mine”, ne spune Don Ben, râzând.

Este primul român şi în general primul străin numit într-o funcţie similară.

Nici acum nu ştie cum se explică numirea: „Am avut de-a face cu Sfântul Părinte în toţi anii aceştia ... Am impresia că insistă foarte mult asupra atenţiei de a nu pune la o parte pe nimeni, de a avea grijă ca săracii (material, spiritual, relaţional) să fie în atenţia instituţiilor laice, publice, a cetăţenilor de rând şi a bisericii. Insistă foarte mult pe acest lucru. Pronunţă des , iar la Roma sunt 150 de comunităţi creştine, străine, de diferite limbi, rituri care celebrează în biserici, dar au viaţa lor”.

Episcopul Romei este Papa Francisc. Are un vicar, care la rândul lui are episcopii auxiliari: cinci episcopi pentru fiecare sector al Romei, apoi mai este un episcop auxiliar care se ocupă numai de pastorala sanitară, spitale, clinici, iar Don Ben este al şaptelea episcop auxiliar.

Alte stiri din Credinta

Ultima oră