A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

12 Mai 2021 | scris de Andreea Vasilescu
A murit scriitoarea Ileana Vulpescu

S-a stins din viață scriitoarea și traducătoarea Ileana Vulpescu. Tristul anunț a fost făcut de scriitorul Radu F. Alexandru, în pagina sa de Facebook.

”LA DESPĂRȚIREA DE O MARE SCRIITOARE…

A plecat dintre noi ilustra romancieră (”persoană care scrie romane”) care a fost ILEANA VULPESCU. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârșit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă și s-ar fi cerut decretarea doliului național. România!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

Filolog, lexicograf, prozatoare, romancieră și traducătoare, a scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă.

Debutul Ilenei Vulpescu a avut loc în revista „Familia” din iulie 1966, cu povestirea Scrisoare către un cunoscut. În 1976, romanul său „Rămas-bun” a fost distins cu premiul Asociației Scriitorilor din București. Cinci ani mai târziu, Ileana Vulpescu a primit Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române și Premiul „Cântarea României” pentru romanul Arta conversației (Editura Cartea Românească – 50.000 de exemplare). În 1987 a primit premiul „Flacăra”, pentru „Sărută pământul acesta” (50.000 de exemplare).

Ileana Vulpescu, autoare a nenumărate volume de proză iubite de public. Dintre ele, cartea care s-a bucurat de un imens succes a fost “Arta conversației”, volum lansat în 1980, la editura Cartea Românească, și care a fost reeditat după 1989.

Soțul Ilenei Vulpescu a fost poetul  și traducătorul Romulus Vulpescu, care a decedat în 2012.

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, în județul Dolj, comuna Bratovoești, a absolvit Facultatea de Filologie  în București, a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică a Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul Explicativ al Limbii române. A scris proză și teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză și spaniolă.

Alte stiri din Carte

Ultima oră