La 10 ani era cea mai tânără studentă din Mexic. Acum, la 13 ani, e cel mai tânăr psiholog din lume

19 Iul 2015
La 10 ani era cea mai tânără studentă din Mexic. Acum, la 13 ani, e cel mai tânăr psiholog din lume
Mexicanca Dafne Almazán a absolvit şcoala primară la 6 ani, la 10 ani era la Universitate şi recent a fost inclusă pe lista celor 50 de femei puternice din ţara sa. La vârsta de 13 ani, Dafne trăieşte departe de jucării şi de tehnologia care pasionează tinerii din generaţia sa. În câteva săptămâni ea se va transforma în „psihologul” cel mai tânăr din lume, terminând în luna august 2015 studiile la distanţă ale Institutului Tehnologic şi Studii Superioare din Monterrey.

Acasă trăieşte şi se bucură de atmosfera din familie alături de alţi doi fraţi „superdotaţi”: Andrew de 20 de ani care a deţinut şi el titlul de cel mai tânăr „psiholog” din lume şi Delanie, în vârstă de 17 ani.

În 2012, Huffington Post scria despre Dafne că este cea mai tânără studentă din Mexic. Studia la Instituto Tecnologico de Monterrey, ca şi fratele său, care a absolvit cursurile aceleiaşi instituţii „ceva mai târziu”, la 18 ani.

Conform HuffingtonPost, Dafne a mers la şcoală la şase ani, iar în patru ani a absolvit atât şcoala primară, cât şi liceul. „Atunci când aveam trei ani îmi imitam sora când îşi făcea temele. Chiar îmi plăcea, apoi mi-am dat seama că îmi place să citesc”, spunea Dafne, într-un interviu acordat FOROtv.
”Îmi place să citesc. Nu îmi place să mă uit la televizor, exceptând documentarele”, spunea ea. Părinţii o considerau un copil ca oricare altul, care aleargă prin casă, sparge veselă şi îşi încurcă şosetele, de exemplu.

„Este normal să o încurajăm să se joace. Faptul că studiază la cel mai înalt nivel nu trebuie sa îi răpească bucuria de a se juca precum orice copil de vârsta sa”, explica tatăl fetei.

Recent, Dafne a fost inclusă pe lista celor 50 de femei puternice din Mexic; acest lucru pare destul de „impresionant”. Dar fata nu doreşte să trateze pacienţi, deoarece se gândeşte la „doctorat”.

„Toate aceste cunoştinţe îmi vor servi pentru a ajuta copiii supradotaţi, acesta fiind segmentul din psihologie căruia vreau să mă dedic. Doresc ca exemplul meu să deschidă noi porţi copiilor, spulberând miturile că nu avem copilărie”, a declarat Dafne pentru BBC Mundo.

Dafne studiază 12 ore pe zi, având timp să ducă o viaţă de fetiţă de 13 ani normală sau ca şi normală.

„Nu pentru faptul că sunt la Universitate înseamnă că nu mă pot distra; atunci când vin prietenele mele, vedem un film, ne jucăm, avem mereu activităţi normale”, explică Dafne care are clar un lucru: „După ce termin cu doctoratul, mi-ar plăcea să predau copiilor, îmi place să învăţ copiii”.

În timpul liber îi ajută pe unii dintre cei 250 de elevi ai Centrului de Atenţie şi Talent, o instituţie fondată de părinţii săi, ce are ca obiectiv să asiste copii şi tinerii supadotaţi intelectual din Mexic. (I.D)

 

Alte stiri din Cariere

Ultima oră