Comisia Europeană solicită eradicarea discriminării pe bază de gen în rândul cercetătorilor și profesorilor

26 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Comisia Europeană solicită eradicarea discriminării pe bază de gen în rândul cercetătorilor și profesorilor

Mai mult de jumătate dintre absolvenții de programe de doctorat sunt femei, însă doar 1 din 3 ajunge într-un post de cercetător sau profesor, iar procentul este și mai mic în cazul femeilor care ajung în fruntea unei instituții de învățământ sau cercetare.

Institutul European pentru Egalitate de Gen (EIGE) și Comisia Europeană au ajuns la un acord pentru combaterea acestei dicriminări în organizațiile de cercetare și în sectorul învățământului superior prin lansarea programului GEAR: Egalitate de gen în cercetare și la nivel academic.

Cele două instituții vor oferi pași practici pentru universități și organizații de cercetare pentru a atinge egalitatea de gen în sectoare dominate în continuare de bărbați.

“Am traversat un drum lung în Europa pentru promovarea egalității de gen în știință. Dar, deși jumătate dintre absolventele de doctorat sunt femei, ele rămân subreprezentate în rândul cercetărilor, profesorilor cu normă întreagă și a directorilor de instituții. De aceea, solicit universităților și organizațiilor de cercetare să promoveze egalitatea de șanse în cadrul echipelor lor cu ajutorul planurilor privind egalitatea de gen și a promovării bunelor exemple”, a subliniat la Bruxelles comisarul european pentru cercetare, știință și inovație, Carlos Moedas.

Programul GEAR va aduna toate exemplele pozitive din universități și organizații de cercetare, dar și proiecte finanțate de UE în domeniul planificării pe bază gen și a provocărilor instituționale.

Experții celor două instiuții sunt convinși că într-o piață globală a ideilor, atragerea talentelor este cheia pentru inovație și succes. Barierele și segregarea verticală pe bază de gen rămân o realitate persistentă în domeniul cercetării. De aceea, este important ca nici un om valoros să nu își piardă locul doar din cauza discriminării de gen.

“Cercetarea europeană nu își poate permite să nu își folosească întreg potențialul. Trebuie să ne folosim de cunoștințele fiecărei persoane și să transformăm barierele existente în oportunități. Programul GEAR va ajuta universitățile și organizațiile de cercetare să creeze un mediu care să sprijine și să inspire atât femeile, cât și bărbații. Îmbunătățirea bazinului de valori va contribui la o Europa mai competitivă”, a declarat directoarea EIGE, Virginija Langbakk.

Alte stiri din Cariere

Ultima oră