Astăzi este ziua ta - Tatiana Iekel

10 Oct 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Tatiana Iekel


S-a născut la 10 octombrie 1932, în Iași ( deși cei din Târgu Ocna și-o dispută ca făcând parte din comunitatea lor), și, după absolvirea Facultății de Teatru și Artă Cinematografică, a fost repartizată la Teatrul Mic din București, unde a jucat fără întrerupere până la vârsta pensionării, alături de alte mari nume ale acestui teatru: Olga Tudorache, Valeria Seciu, Vasilica Tastaman, Dorina Lazăr, etc.

Joacă în piese precum „Micii burghezi”, „Nepoții gornistului”, „Răsare soarele”, etc., dar și în piesa „Zboară cocorii”, în 1958, piesă care avea să-i schimbe definitiv viața. Cum? În 1958, Florin Piersic participă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, unde o vede pe actrița rusă Tatiana Samoilova și de care se îndrăgostește. Au împreună câteva zile de tandrețe în Franța.

La întoarcere, cu gândul încă la rusoaiaca Tatiana, Florin o vede pe actrița Tatiana Iekel la Teatrul Mic în spectacolul „Zboară cocorii”. Inima îi „zboară” ca un cocor fâlfâind greu din aripi, se îndrăgostește nebunește de ea, o copleșește cu declarații de dragoste, cu telefoane și, deși Tatiana era într-o relație cu un coleg de la Iași, nu rezistă avansurilor lui Florin. S-au căsătorit doi ani mai târziu, în 1960, iar în 1968 se năștea fiul lor, Florin jr.

„Am jucat în Zboară cocorii și de fapt ăsta a fost momentul în care Florin, care tocmai terminase institulul pe vremea aceea, vezi dragă Doamne, a făcut o pasiune pentru mine. A început să-mi dea telefoane și să mă caute și toți îmi spuneau că Florin Piersic te iubește, e îndrăgostit de tine. Era frumos ca un zeu și era normal să mă impresioneze cu declarațiile lui”, mărturisea Tatiana cu ceva vreme în urmă.

Cu toate că a reușit să treacă peste multe infidelități ale soțului, când actorul a avut o relație mai serioasă cu una dintre colege, Otilia Barbath, Tatiana nu a mai suportat și a cerut divorțul. În 1974 cei doi erau despărțiți. Anii au trecut și Tatiana, după pensionare, se retrage din activitatea teatrală și intră într-un con de umbră. Numai că fiul său, Florin Piersic jr, o distribuie într-un scurt-metraj „Reclama”, unde interpreta o pensionară care nu o scoate la capăt cu plata facturilor de întreținere și lumină.

În pelicula „Fix alert”, film care l-a impus în lumea artistică pe fiul ei prin îndrăzneală și originalitate, interpretează o bătrână bolnavă de Alzheimer, într-un gen de puzzle cinematografic alături de fostul său soț, Florin Piersic senior. Odată cu aceste două filme este rechemată la Teatrul Mic de regizoarea Cătălina Buzoianu, unde a interpretat cu succes roluri potrivite vârstei ei.

Astăzi, poate fi felicitată și aplaudată la scenă deschisă în bătrânul „teatru al vieții”, cu ocazia celui de-al 84-lea „rol” jucat în existența pământeană. Să-i urăm și noi multă sănătate, ani frumoși pe mai departe, bucurii și tot binele din lume. La mulți ani, Tatiana Iekel!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră