Astăzi este ziua ta - Răzvan Ioan Dincă

03 Iun 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Răzvan Ioan Dincă

S-a născut la 3 iunie 1974, în Bacău, și este absolvent (în 2001) al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București, secția regie de teatru. Primele succese profesionale sunt legate de Teatrul „George Ciprian” din Buzău, unde a fost mai întâi consultant artistic un an de zile (2001-2002), mai apoi director general preț de patru ani, reușind în mandatul său să introducă teatrul buzoian în circuitul internațional și să desfășoare foarte multe proiecte de anvergură.

Tot în această perioadă a fost Producător General și Director al primelor trei ediții ale Festivalului Internațional de Teatru „Gala Noilor Generații – Capul de...Regizor”. Consacrarea sa ca manager și ca director se produce odată cu câștigarea concursului pentru postul de director al Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din București, unde reușește să redea instituției strălucirea de odinioară, inițiind o serie de proiecte de primă mărime.

Aici, în 2008, este Director cofondator și Manager de proiect al Festivalului Internațional de Artele Spectacolului Muzical „Viața e frumoasă!”, organizat anual în luna noiembrie de către Teatrul de Operetă. Pe întinderea câtorva ani, pune în scenă mai multe operete celebre, obține premii și distincții, printre care Premiul „Pro Cultura Hungarica”, o înaltă distincție oferită de către Guvernul Republicii Ungare, pentru contribuția la dezvoltarea relațiilor de cooperare culturală între România și Ungaria.

În decembrie 2012, devine Directorul General al Operei Naționale București, în urma câștigării concursului de proiecte de management organizat de Ministerul Culturii. Aici, mandatul său a fost unul în care s-a mizat pe modernitate. Au fost aduși regizori de operă de calibru, care au resuscitat partituri ce se „dezumflaseră” de mult în vechile montări și s-a renovat, în sfârșit!, căldirea operei din Piața Eroilor, clădire care ajunsese, în anul 2014, într-o cumplită stare de degradare.

Prin spectacolele noi s-a coborât media de vârstă a publicului, de la 60-70 de ani, la o vârstă mult mai rezonabilă. A renăscut baletul și au fost premiere despre care s-a vorbit intens și multă vreme cu entuziasm. S-au făcut aprecieri chiar și în presa internațională, și nu doar pentru spectacolul „Oedipe”!

Ultimul mare spectacol regizat de Răzvan Ioan Dincă este „My Fair Lady”, a cărui premieră a avut loc săptămâna trecută în sala Epika, la Grand Cinema & More, în cadrul Băneasa Shopping City, cu ocazia celebrării a 60 de ani de la prima premieră mondială a acestui musical, considerat de toată lumea ca fiind „musicalul perfect”.

Astăzi, recunoscutul manager și regizor împlinește 42 de ani. Să-i urăm toate cele bune, multă sănătate, împliniri profesionale și spectacole mărețe, apropiate ca anvergură de cele jucate pe marile scene ale lumii. La mulți ani, Răzvan Ioan Dincă!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră