Astăzi este ziua ta - Principesa Margareta

26 Mar 2016 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Principesa Margareta

Pe când avea numai trei ani, în vara anului 1952, a avut prima întâlnire cu regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, la castelul Balmoral. De fapt, în vacanțele copilăriei se juca frecvent cu prinți și prințese, printre care cu Prințul Charles al Marii Briatanii și sora acestuia, Prințesa Anne a Marii Britanii. Urmează școala în Italia, Elveția, apoi în Marea Britanie, la un internat potrivit rangului său. La 14 ani, întorcându-se în Elveția, urmează Liceul Francez, unde se îndrăgostește de filosofie. Susține Bacalaureatul Francez, apoi petrece un an alături de bunica sa Regina Mamă Elena, care o încurajează să meargă la Universitatea din Edinburg, Scoția.

După absolvire, obține licența în Sociologie, Științe Politice și Drept Public Internațional (1974) și lucrează într-un număr de universități britanice, specializându-se în sociologie medicală și politici de sănătate publică. În 1983 se alătură Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, unde lucrează la o companie de promovare în masă a programelor de agricultură, nutriție și eradicare a sărăciei. După trei ani, se alătură Frontului Internațional de Dezvoltare a Agriculturii.

În august 1989, când Europa de Est începe să fiarbă sub semnul schimbării, al ieșirii statelor din cleștele comunist, părăsește Organizația Națiunilor Unite pentru a se dedica în totalitate cauzei României. Pe 18 ianuarie 1990, Principesa Margareta, însoțită de Principesa Sofia, ajung la București călcând pentru prima oară pământul românesc după 40 de ani de exil. Din vocație sau pentru că, de regulă, partea femeiască a familiilor regale din lumea largă se dedică acțiunilor și muncii de caritate, pe 9 august 1990, la Versoix, înființează, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundația Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor și tinerilor cu probleme fizice sau materiale.

Pe lângă activitatea din cadrul Fundației, în 1997 și 2002, îl însoțește pe Regele Mihai în turneele ce au avut drept scop sprijinirea aderării României la NATO și Uniunea Europeană. În 1996 se căsătorește cu actorul Radu Duda, urmând ca, din 2001, să locuiască la Palatul Elisabeta, angajamentele publice desfășurându-le în capitală, în țară și în străinătate.

În 1997, Regele Mihai a numit-o drept succesoare la conducerea Casei Regale a României, iar pe 30 decembrie 2007, a desemnat-o drept moștenitoare a tronului, cu titlurile de „Principesă Moștenitoare a României” și „Custode al Coroanei României”. Cu puțin timp în urmă, ca urmare a degradării stării sale de sănătate, Majestatea Sa Regele Mihai I cere ca, începând cu 1 martie 2016, Principesa Margareta, Custodele Coroanei române să-l reprezinte și să-i ducă la îndeplinire toate acțiunile politice.

Din fericire însă, cu două zile în urmă, Principesa Margareta a fost cea care a declarat că tatăl său, Regele Mihai I, se simte mai bine și că totul este în regulă. Cu această veste bună, anunțăm că astăzi Principesa Margareta împlinește 67 de ani. Să-i urăm multă sănătate domniei sale și familiei, bucurii și puterea de a-și duce mai departe cu înțelepciune menirea de moștenitoare a tronului cu tot ce derivă din această înaltă și responsabilă îndatorire. La mulți ani, Principesa Margareta!

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Calendar

Ultima oră