Astăzi este ziua ta - Oana Pellea

28 Ian 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Oana Pellea

Coborâtă parcă din alţi sori, din alte galaxii ori din alte universuri paralele, cu aspectul său serafic şi talentul aproape nepământean, Oana Pellea îmbogăţeşte teatrul şi scena românească, oriunde ar ţine spectacole, cu jocul ei sensibil, angajat, trăit la cote astrale, bucurând zeci de mii de spectatori, ce-o aplaudă electrizant, „robi” temporari ai fuziunii create între actor şi spectator.

Pe de altă parte, Oana este ca un înger. Atât de delicată, atât de discretă, cu o perpetuă candoare juvenilă, că ai senzaţia că a rămas într-o buclă temporală, undeva între 20 şi 30 de ani. Ba mai mult, unii spun că Oana este ca o torţă. Atât de intens „arde” pe scenă în oricare rol jucat, atât de sensibil împrăştie căldură în jur, atât de luminos se dăruieşte spectatorilor.

Se mai spune că Oana Pellea este ca un cântec. Atât de sonor se aude muzica sa interioară, sunetul secund (chiar când nu grăieşte), atât de vibrant i se aud bătăile inimii. Dar nu este un cântec şi atât, este un cântec încăpător cât lumea!

Când s-a hotărât să dea la Academia de Artă Teatrală şi Cinematografie, probabil, din cei mulţi, puţini au crezut în talentul ei. Or fi spus că e fiica magnificului Amza Pellea şi n-are cum să nu ia. Poate mulţi au crezut că o să rămână în umbra marelui actor, fără să facă vreo ispravă notabilă în teatru şi în film.

Însă a devenit şi este o actriţă în adevăratul sens al cuvântului. Când joacă Oana, atât cât ţine spectacolul, nimeni în sală nu-şi mai aminteşte că este fata lui Amza, atât de convingătoare este, atâta forţă degajă şi atât de bine acaparează atenţia fiecărui spectator.

Şi lucrul acesta nu-l simţim numai noi, spectatorii români, ci şi spectatorii din lumea întreagă, fiindcă, de ani buni, Oana Pellea joacă în producţii britanice, americane, româno-franceze, etc. Discretă, cum spuneam, mulţi iarăşi nu ştiu că Oana este una dintre cele mai premiate actriţe din ultimul deceniu şi jumătate de la noi. Ne-ar trebui mult spaţiu pentru a înşira premiile şi distincţiile obţinute, dar pentru asta există biografie pe internet.

Ce înseamnă pentru ea actoria? „Când eşti acolo sus, pe scenă, uiţi de tine. Te pierzi pentru două ore în viaţa altcuiva. Şi ce bine e! Pentru două ore uiţi – te uiţi pe tine, problemele tale, iubirile tale, urâţeniile tale. Ce binecuvântatre şi ce privilegiu! Spencer Tracy spunea ceva care mi se potriveşte: ‚Pe scenă sau în faţa aparatului de filmat mi-e foarte uşor. În viaţă mi-e mai greu!’. Aşa e!”, spunea nu de mult Oana.

Dar, de la tatăl său, a învăţat asta: „Tata mi-a spus că, dacă într-o sală de spectacole, măcar unui om îi faci bine, sau pleacă acasă cu tine în gând, înseamnă că efortul nu a fost degeaba şi poţi fi mulţumit. Măcar un om!”

Astăzi, 29 ianuarie, îndrăgita actriţă împlineşte 55 de ani. Să-i urăm să aibă parte de tot ce e mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, bucurii, clipe liniştite şi să ne bucure pe mai departe cu talentul şi rolurile sale minunate care ne fac să ne simţim, la rându-ne, sensibili, buni, afectuoşi, oameni. La mulţi ani, Oana Pellea!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră