Astăzi este ziua ta - Dorina Chiriac

21 Ian 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Dorina Chiriac

Dacă ar fi trăit într-o lume a basmelor, cu siguranţă ar fi fost fata răsfăţată a împăratului Roşu, cea pe care Harap-Alb şi Păsări-Lăţi-Lungilă trebuiau s-o dibuiască ascunsă după lună. Căci aşa este Dorina, năzdrăvană, mereu pusă pe şotii, într-o veşnică mişcare browniană, astfel încât, când ai prins-o şi vrei „doar o vorbă să-i mai spui” îţi alunecă printre degete ca argintul viu descântat de vrăjitoare în nopţi cu lună plină.

Dacă o cântăreşti cu ochiul, pare o copilă aflată în prima etapă a exploziei adolescentine. Şi nu datorită frizurii sau ţinutei vestimentare, ci datorită risipei de gesturi. Dorina nu merge. Dorina pluteşte, sare, ţopăie. E o avalanşă de mişcări rostogolite, e o cascadă de gesturi muzicale.

Dacă o cântăreşti cu urechea, Dorina nu vorbeşte. Are triluri. E gureşă şi agitată nu ca o vrabie, ci ca un stol întreg de vrăbii ce stau vara pe sârma de telegraf, sfădindu-se între ele, fără să se audă una cu alta.

Dacă o cântăreşti olfactiv, ai tot felul de surprize, în funcţie de rostogolirea anotimpurilor. Vara poate mirosi a alge şi a apă sărată de mare. Toamna poate avea arome de fân cosit amestecat cu trifoi şi cicoare. Iarna miroase a Crăiasa Zăpezii, iar primăvara a brânduşe, lăcrămioare şi Vivaldi.

Dar nu aşa ajungi la Dorina Chiriac. Simţurile enumerate nu sunt suficiente. Ca să te apropii pe de-a-ntregul de ea, trebuie să o cântăreşti cu mintea. Şi aici fiecare are calea sa. Ca-n proverbul: „mulţi chemaţi, puţini aleşi”, unii apucă să facă numai câţiva paşi, alţii se poticnesc după primul, iar ceilalţi încurcă inutil cărările.

Ce se ştie despre Dorina Chiriac? Că s-a născut la 21 ianuarie 1973, în Bucureşti, că în copilărie era o zgâtie de fată, că avea tot felul de animăluţe în casă şi că mânca roşii cu brânză în balcon. Apoi a mai crescut,  a absolvit UNATC „I.L.Caragiale”, în 1995, şi joacă la Teatrul de Comedie din capitală.

Ce se mai ştie? Că este o actriţă genială (spun unii), care şi-a risipit cu generozitate talentul interpretând roluri de ţinut minte pe scena teatrului şi a jucat în filme numai personajele acceptate de ea. Că a avut o relaţie timp de şapte ani (preţ de trei albume!) cu Tudor Chirilă şi că a fost căsătorită cu Florin Piersic Jr.

Ce ar trebui să se mai ştie? Că are o fiică, Sonia, pe care o iubeşte într-un mod şi cu o dragoste atât de adâncă, încât nimeni nu poate descrie asta în cuvinte. Poate nici ea...Şi ce ar trebui să se mai ştie? Că de un an şi mai bine are o preocupare la care ţine foarte mult, o nouă bucurie, o nouă cale de a se reprezenta: SmartFm, unde are o emisiune, în fiecare zi de luni, de la oara 13, numită „În aer cu Dorina”.

Astăzi, minunata actriţă împlineşte 44 de ani. Să-i urăm să aibă parte de tot ce e mai bun pe lume, bucurii lângă cei dragi, zile senine şi să-i spunem că o vom asculta constant în fiecare zi de luni la SmartFm. La mulţi ani, Dorina Chiriac!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră