Cetatea Alba Carolina şi Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Alba Iulia, incluse în celebrul ghid Michelin

10 Aug 2019
Cetatea Alba Carolina şi Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Alba Iulia, incluse în celebrul ghid Michelin

Cetatea Alba Carolina, cea mai mare fortificaţie din România, construită în prima jumătate a secolului al XVIII-lea, şi Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Alba Iulia au fost incluse în celebrul ghid de turism Michelin, primind fiecare câte "două stele".

"Autorii ghidului Michelin au plasat Cetatea Alba Carolina şi cea mai veche clădire din oraş pe harta obiectivelor la care merită să facem o oprire. Unul dintre primele lucruri care ne vin în minte când auzim de ghidul Michelin sunt stelele. Acestea sunt folosite cu scopul de a-i ajuta pe turişti să-şi organizeze călătoria în timpul pe care îl au la dispoziţie, astfel încât să nu rateze cele mai importante obiective turistice", se menţionează într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES de către Primăria Alba Iulia.

Potrivit comunicatului, sistemul de acordare a stelelor Michelin corespunde interesului turistului pentru un anume obiectiv, loc şi sunt definite astfel: "trei stele" înseamnă "merită vizitat", "două stele" se traduc prin "merită o oprire", iar "o stea" este echivalentul pentru "interesant".

"Autorii Ghidului Verde Michelin România 2019 au pus pe harta obiectivelor la care merită să facem o oprire şi Cetatea Alba Carolina, cea mai mare cetate din România. Fortificaţia este un spaţiu care nu lasă indiferent turistul, român sau străin, ci îl transpune într-o poveste. Este locul în care vizitatorii pot trăi experienţe turistice şi culturale de neuitat", arată sursa citată.

Două stele Michelin a primit şi cea mai veche catedrală din Transilvania, Catedrala Romano-Catolică, edificiu ce figurează pe lista celor mai importante monumente de arhitectură medievală de stil romanic din România şi din această parte a Europei.

"Plasarea celor două obiective turistice din Alba Iulia în celebrul ghid de turism este sinonim cu recomandarea turistică a editorilor avizaţi Michelin, dar şi cu recunoaşterea valorii culturale şi sociale a acestora", mai arată sursa menţionată.

Ghidurile Michelin sunt printre cele mai apreciate de călători şi acoperă mai multe domenii, cel mai cunoscut fiind Ghidul Roşu Michelin, care include cele mai bune restaurante din lume.

Cetatea din Alba Iulia deţine o valoare turistică deosebită prin numărul mare de obiective istorice, culturale, naturale şi antropice regăsibile în acest sit, cu un potenţial de atracţie permanentă a turiştilor români şi străini în sejururi/circuite sau turism de evenimente, cu specific. Ridicată în timpul Imperiului Habsburgic, între 1714 şi 1738, după un plan al arhitectului italian Giovanni Morando Visconti, fortificaţia, care ocupă o suprafaţă de peste o sută de hectare, are şapte bastioane - Eugeniu de Savoia, Sf. Ştefan, Trinitatea, Sf. Mihail, Sf. Carol, Sf. Capistrano şi Sf. Elisabeta. Cetatea are forma unui heptagon neregulat, cele şapte bastioane conferindu-i o imagine stelată.

Catedrala Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Alba Iulia este cel mai bine păstrat vestigiu sacral medieval din Europa Centrală. Aici se află şi locul de veci al lui Iancu de Hunedoara şi al altor principi din familiile Sigismund, Rakoczy şi Bethlen.

Începuturile catedralei se regăsesc înainte de anul 1000. Ea a fost construită în secolele XII-XIII pe locul unei biserici mai vechi. Arhitectura acesteia, care îmbină elemente aparţinând stilurilor romanic târziu şi gotic timpuriu, este creaţia mai multor ateliere de meşteri din Europa Central-Vestică, în special de origine franceză. În epoca Renaşterii, catedrala a primit câteva adaosuri. 

Alte stiri din Calatorii

Ultima oră