Limite pentru plăţile CASH: 50.000 de lei pentru tranzacţiile între persoanele fizice, 10.000 de lei pentru achiziţii inclusiv cele în rate

11 Mai 2015
Limite pentru plăţile CASH: 50.000 de lei pentru tranzacţiile între persoanele fizice, 10.000 de lei pentru achiziţii inclusiv cele în rate
Vrei să îţi cumperi o maşină, o casă sau un teren? Chiar dacă eşti fanul “mormanului de bani”, începând de astăzi e musai să treci pe la bancă! Plăţile cash între persoane fizice au fost restricţionate începând de astăzi în limita a 50.000 de lei pe tranzacţie, potrivit prevederilor Legeii nr 70/2015. Este pentru prima dată când legislaţia impune o astfel de limitare tranzacţiilor dintre persoanele fizice. Aceasta este încă o măsură pe care Guvernul o ia pentru a reduce evaziunea fiscală.

Legea se aplică în absolut toate cazurile: transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, prestarea de servicii şi acordarea/restituirea de împrumuturi.
Atenţie! Încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacțiile mai mari de 50.000 lei, precum și fragmentarea unei tranzacții mai mari de 50.000 lei vor fi interzise. Noile reguli sunt valabile și pentru operațiunile în valută încadrarea în noile plafoane fiind efectuată în funcție de cursul de schimb valutar, comunicat de Banca Națională a României, de la data efectuării operațiunilor de încasări sau plăți.

Tranzacțiile între firme și persoane fizice, plafonate la 10.000 lei/zi

Firmele vor putea încasa bani în numerar de la persoane fizice, care vor reprezenta cesiuni de creanțe, primiri de împrumuturi sau alte finanțări, precum și contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană. În plus, vor fi interzise încasările fragmentate de la o persoană, pentru operațiunile menționate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum și fragmentarea acelorași tranzacții de mai sus de 10.000 lei.
Atenție! Toate aceste reguli nu se vor aplica în cazul livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii care se efectuează cu plata în rate, în condițiile în care între firme și persoanele fizice sunt încheiate contracte de vânzare-cumpărare cu plata în rațe.
În ceea ce privește plățile în numerar efectuate de firme, PFA, ÎI, IF etc. către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și restituiri de împrumuturi sau alte finanțări, acestea se vor efectua în limita a 10.000 lei/zi către o persoană.

Limitări pentru tranzacţiile între  firme

Începând de astăzi firmele vor putea să efectueze încasări şi plăţi în numerar în anumite limite. Limitarea plăţilor cash se aplică şi în cazul persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent şi asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică iar cei care nu se conformează legii riscă amenzi de 10% din suma încasată/plătită care depăşeşte plafoanele dar minim 100 lei.
Din 9 mai, firmele (sau PFA, ÎI, ÎF etc.) vor putea încasa numerar de la alte firme (sau PFA, ÎI, IF etc.) în limita unui plafon de 5.000 lei/zi de la o persoană, se menționează în Legea nr. 70/2015.
e asemenea, firmele vor putea efectua plăți în numerar către alte firme în limita unui plafon de 5.000 lei/zi/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.
La rândul lor, magazinele de tipul cash and carry vor încasa bani în numerar de la firme, PFA, ÎI, ÎF etc. în limita a 10.000 lei/zi de la o persoană. Acest plafon va fi valabil și în situația plăților realizate către aceste magazine.  

Alte stiri din Business

Ultima oră