Teama de datorii. 62% dintre firme nu au luat credite în ultimele şase luni

02 Iun 2015
Teama de datorii. 62% dintre firme nu au luat credite în ultimele şase luni
Firmele din România rămân reticente în a accesa credite bancare, iar cele care au credite nu intenționează să își majoreze gradul de îndatorare, reiese dintr-un sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România și capacitatea acestora de a face față unor condiții financiare nefavorabile publicat, marți, pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).

„Majoritatea firmelor (62%) a raportat că nu a solicitat credite de la instituțiile financiare în perioada octombrie 2014 — martie 2015. (...) Companiile au declarat majoritar că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară: 64% dintre firme nu ar lua un credit în lei și 68% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost”, reiese din studiul citat.

Firmele mici nu se împrumută, cele mari da

După dimensiunea firmei, ponderea IMM-urilor fără datorii la terți este semnificativ mai mare decât cea a corporațiilor (28% față de 7%).
Companiile continuă să se bazeze preponderent pe finanțarea internă. 44% dintre respondenți au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active ca sursă de finanțare, inclusiv acele companii care au indicat o scădere a profitului în perioada de referință.



„Finanțarea bancară este utilizată la scară redusă de către companii, 7% indicând folosirea descoperitului de cont bancar sau a liniilor de credit și 3% optând pentru un credit de investiții. Creditele având garanția fondurilor de garantare au fost utilizate marginal în perioada octombrie 2014 — martie 2015 (1% din firme)”, mai reiese din documentul menționat.
Corporațiile au continuat să indice o apetență mai mare pentru finanțarea bancară. 33% au apelat la descoperit de cont bancar sau linii de credit și 10% la credit pentru investiții, în perioada de referință.

După sectorul de activitate, firmele din agricultură, ca și în sondajele precedente, s-au dovedit mai interesate de credite bancare decât firmele din alte sectoare, deși în proporție mai redusă comparativ cu exercițiul precedent (22% au indicat că au folosit descoperit de cont sau linii de credit și 14% credite bancare pentru investiții în perioada octombrie 2014 — martie 2015). Totodată, firmele din agricultură declară că folosesc și reinvestirea profitului sau vânzarea de active în cea mai mare proporție (69% dintre acestea).

Studiul realizat de BNR are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv. Eșantionul este reprezentativ la nivel național și regional și este extras prin procedee statistice. (V.B.)
 

Alte stiri din Business

Ultima oră