Seceta amenință culturile de toamnă. Fermierii au găsit o soluție

29 Iul 2015
Seceta amenință culturile de toamnă. Fermierii au găsit o soluție
Federația Națională Pro Agro solicită autorităților subvenționarea integrală a costurilor generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015 în condițiile în care seceta afectează culturile de toamnă.

 ”Prin acest ajutor financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastruoase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații', se arată într-un comunicat Pro Agro.

”În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înființării culturilor de toamnă, precum rapița, orzul și chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât și de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări și a intra în iarnă în condiții optime”, se mai menționează în comunicat.

Fermierii afirmă că energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat, în luna iunie, că fermierii români ar putea primi despăgubiri de la bugetul de stat în acest an, dacă vor înregistra pagube din cauza secetei, însă acordarea acestora depinde de acordul Comisiei Europene.

Alte stiri din Business

Ultima oră