TVA de 19%. În ce condiții va reduce Guvernul taxa înainte de 1 ianuarie 2016

24 Iun 2015
TVA de 19%. În ce condiții va reduce Guvernul taxa înainte de 1 ianuarie 2016
Decizia introducerii TVA de 19% înainte de 1 ianuarie 2016 depinde de cum va arăta rectificarea bugetară din iulie, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice, la finalul ședinței de Guvern.
“În luna iulie urmează o rectificare bugetară și în funcție de sumele necesare pentru această rectificare se va decide dacă da (se introduce TVA de 19% — n.r.) și, dacă da, de când o astfel de măsură poate fi aplicată înainte de 1 ianuarie 2016. Dar așa cum stau astăzi calculele, intenționăm să aplicăm o astfel de măsură încă înainte de 1 ianuarie 2016. Nu pot să spun astăzi când, pentru că vreau să am întâi cifrele exacte și vedem”, a spus Teodorovici.

Discuții cu Comisia Europeană
Ministrul Finanțelor spune că autoritățile române poartă discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru a-i convinge că o astfel de măsură este sustenabilă.
"Am avut, o să avem de fapt și mâine discuții toți colegii miniștri cu cei de la Comisia Europeană. Asta nu înseamnă că într-un final să spunem nu pot să existe îngrijorări din partea dânșilor. (...). Asta nu înseamnă că România nu-și va respecta țintele asumate. (...) De fiecare dată când o măsură a Guvernului a fost luată, în special în zona economică, (...) au fost de multe ori îngrijorări chiar și la nivel național — Consiliul Fiscal și ceilalți parteneri—, dar lucrurile au arătat că s-au înșelat în ceea ce privește partea de îngrijorări. Cred că este momentul ca România să aibă o abordare îndrăzneață și desigur o abordare responsabilă pentru ceea ce înseamnă cheltuieli pe 2016. Este foarte important ca acest nivel de deficit să fie de sub 3%. (...) Noi argumentăm cum avem noi cifrele și cum înțelegem noi să aplicăm o astfel de măsură. Au fost discuții tehnice la Ministerul Finanțelor pentru a arăta exact de unde anume aplicăm măsurile compensatorii", a explicat Teodorovici.
Camera Deputaţilor a aprobat Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cu 306 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere. (V.B.)
 

Alte stiri din Business

Ultima oră