Piaţa asigurărilor este în flăcări! Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie de amploare. Dacă vor fi găsite vinovate, companiile de asigurări vor plăti amezi usturătoare

29 Iul 2015
Piaţa asigurărilor este în flăcări! Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie de amploare. Dacă vor fi găsite vinovate, companiile de asigurări vor plăti amezi usturătoare
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie de amploare privind posibila încălcare a regulilor naţionale şi comunitare de concurenţă de către Media Xprimm, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR), societăţile de asigurare membre UNSAR, precum şi alte societăţi de asigurare.

"Investigaţia are ca obiect un posibil schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial între concurenţii de pe piaţa serviciilor de asigurare. Investigaţia a fost declanşată din oficiu. În cadrul investigaţiei declanşate, Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile UNSAR, Media Xprimm şi la sediile unor societăţi de asigurare membre UNSAR", a anunţat într-un comunicat Consiliului Concurenţei.

În urma acestor controale au fost ridicate mai multe documente care vor fi analizate de inspectorii Consiliului Concurenţei. Totodată, inspecţiile inopinate reprezintă o etapă preliminară în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu a explicat că inspecțiile inopinate la sediul principalelor companii din industria asigurărilor au fost făcute pe baza unui mandat judecătoresc. "Suspiciunea este că, prin intermediul UNSAR, avea loc un schimb de informații comerciale sensibile: date comerciale recente privind vânzările, tarifele, produsele vândute, clienții cărora le-au fost vândute. Genul acesta de informații, circulând între concurenți, permite estimarea strategiei pe care o firmă o va avea și, în felul acesta, companiile își pot coordona comportamentul, reducând presiunea concurențială, presiunea pe care o au ele de a oferi produse cât mai atractive și la prețuri cât mai mici către clienții lor", a precizat Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.ro.

Compania Media Xprimm este suspectată că prin produsele care erau oferite de această societate vândute pe bază de abonament se distribuiau aceste informații sensibile, care permiteau coordonarea comportamentului pe piață.

"Exista un mecanism prin care unii aflau mai devreme informațiile", a mai declarat Chirițoiu.

La scurt timp după ce a fost făcut public anunțul privind investigația demarată de Consiliul Concurenţei, directorul general al UNSAR, Florentina Almăjanu, a emis un comunicat în care precizează că: "UNSAR are încredere că analiza ce va fi realizată de Consiliul Concurenței va arăta că eventualele îngrijorări avute în vedere la deschiderea procedurii nu reprezintă o încălcare a regulilor de concurență. UNSAR va colabora cu toată disponibilitatea cu Consiliul Concurenței în vederea clarificării și înlăturării eventualelor îngrijorări care au stat la baza deschiderii acestei proceduri."

Această anchetă va fi finalizată cel mai probabil anul următor. În cazul în care companiile investigate vor fi găsite vinovate acestea riscă amenzi de maximum 10% din primele încasate în anul anterior și minimum 0,5%.

Potrivit informațiile publice de pe site-ul UNSAR, această uniune are cinci membri asociați: Aegon România, Asito Kapital, Credit Europe Asigurări, Eurolife ERB Asigurări de Viață și Paid România. La categoria membri regăsim cele mai importante companii de asigurări de piața romanească. Printre acestea se află: Allianz Tiriac Asigurări, ASIROM, Astra Asigurări, Axa Asigurări, BCR Asigurări, BRD Asigurări de Viață, Carpatica Asig, CERTASIG, Ergo Asigurări de Viață, EUROINS, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Fata Asigurări, Gothaer Asigurări Reasigurări, Grawe Asigurări, Groupama, NN Asigurări de Viață, Metropolitan Life, OmniaSig Vig și Uniqua Asigurări.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră