ÎN COLIMATOR. MasterCard umflă costurile tranzacțiilor cu carduri

17 Iul 2015
ÎN COLIMATOR. MasterCard umflă costurile tranzacțiilor cu carduri
Oficialii de la Bruxelles au formulat o serie de acuzații la adresa procesatorului de plăți MasterCard, despre care spun că ar crește artificial costurile tranzacțiilor cu cardul.
Comisia Europeană a transmis MasterCard o comunicare referitoare la comisioanele interbancare aplicate tranzacțiilor transfrontaliere. Comisia prezintă astfel o opinie preliminară potrivit căreia MasterCard împiedică băncile să ofere comisioane interbancare mai scăzute clienților din alt stat membru al Spațiului Economic European (SEE), având drept consecință restrângerea concurenței în piață.

Băncile utilizează MasterCard pentru a stabili comisioanele interbancare. Opinia preliminară a Comisiei este că MasterCard și băncile titulare ale licenței sale formează o asociere de întreprinderi și utilizează o serie de practici ce încalcă normele UE și SEE care interzic înțelegerile comerciale anticoncurențiale.

Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a declarat că mulți consumatori folosesc carduri de plată în fiecare zi, atunci când cumpără alimente, haine sau atunci când fac cumpărături online.

”În prezent suspectăm că MasterCard majorează în mod artificial costurile legate de plățile cu cardul, ceea ce ar aduce prejudicii consumatorilor și comercianților cu amănuntul din UE. Suntem preocupați atât în ceea ce privește regulile pe care MasterCard le aplică tranzacțiilor transfrontaliere în UE, cât și în ceea ce privește comisioanele percepute comercianților cu amănuntul pentru faptul că acceptă plăți efectuate cu carduri emise în afara Europei. MasterCard are acum posibilitatea de a răspunde acuzațiilor noastre”, a spus comisarul. 


Citiți și:Putin începe războiul cu Visa și MasterCard: Rusia va avea propriile carduri bancare!

Alte stiri din Business

Ultima oră