Manager fond de investiții: Investim 300 de milioane de euro în România fiindcă suntem mulțumiți de reforme și combaterea corupției

02 Noi 2015
Manager fond de investiții: Investim 300 de milioane de euro în România fiindcă suntem mulțumiți de reforme și combaterea corupției
Martin Sabelko este directorul pentru sud-estul Europei al fondului de investiții CBRE Global Investors din Los Angeles. Într-un interviu acordul cotidianului austriac Wirtschaftsblatt, Sabelko explică de ce România a devenit o zonă proprice pentru a investi.  

“Ne îndreptăm atenția acum spre România. Acolo s-au sistat proiectele în timpul crizei, dar pentru mine acum România este noua Polonie. Am fost vara această în România și  am vorbit cu reprezentanții Băncii Naționale și cu cei ai ASF și imaginea pe care am primit-o mi-a dat încredere.

Există creștere economică în diferite ramuri, iar politicul impune măsuri de sprijinire precum reducerea TVA de la 24 la 20% de anul viitor și apoi la 19%. Este fantastic progresul în combaterea corupției. Tocmai i-au schimbat forțat domiciliul primarului din București.

Asta înseamnă că procurorii anticorupție nu se opresc la un nivel sensibil din punct de vedere politic. Investitorilor mei le place asta. Mergeți să mâncați în București și o să vedeți că nu ieșiți din nici un restaurant fără bon”, spune Sabelko.

Întrebat dacă “astfel de acțiuni au efect la public, dar criticii acuză că procurorii acționează doar împotriva celor mici, fără să ia măsuri împotriva celor mari”, Sabelko respinge aceste acuzații.

“Nu sunt de accord cu asta. România nu e Grecia. Primul pas a fost deja facut, politicienii sunt trimiși după gratii. Sunt convins că vor urma și firmele mari care nu acționează în conformitate cu legea. Dacă România nu s-ar fi schimbat în bine în ultimii ani nu aș avea argumente în fața investitorilor mei. 2014 a fost cel mai bun an după 2007 în domeniul imobiliar, în special în zona logistic-imobiliară. Acolo aș investi imediat”.

Din biroul situat în Praga, el anunță o investiție între 200 și 300 de milioane de euro până în vara lui 2016. “România a revenit pe locurile fruntașe pentru investiții. Proiectul meu favorit este la Iași. În zona de retail aș investi în principalele zece mari orașe din România, nu în București. Daca vorbim de birouri, atunci există doar varianta capitalei”.

El mizează pe o stabilizare a sferei politice. ”Sper să am dreptate și să continue stabilizarea mediului politic și combaterea corupției. România o merită în orice caz. Ea are doar jumătate din populația Poloniei, însă direcția, dinamica și pregătirea oamenilor sunt toate semnale pozitive. Comerțul este în plină creștere. 80 de branduri noi au ajuns în ultimii doi ani în Romania. Asta le dă încredere oamenilor de la fața locului și crește consumul, iar salariile cresc treptat”.

Sabelko este convins că în Paris poate obține un profit de 4%, însă în Romania ar putea să atingă chiar  7-8%. Cât despre acuzațiile FMI și ale Comisiei Europene referitoare la situația grea în care se află politica românească, el rămâne optimist.

“Știu despre asta. Nu este un drum cu sens unic, dar cei din București sunt interesați să lucreze corect. Au crescut salariile funcționarilor publici, iar în paralel cresc salariile și în sectorul privat. Se mișcă ceva în țara asta. Toți partenerii mei de dialog au studiat în străinătate și au diplome recunoscute la nivel mondial. Să nu ne păcălim, criza încă nu s-a încheiat, dar s-a deschis o fereastră pe unde vine aer proaspăt”, spune reprezentantul unui fond de investiții care manageriază 81 de miliarde de dolari. (I.D)
 

Alte stiri din Business

Ultima oră