Grecii retrag 1 miliard de euro/zi din bănci. BCE a aprobat o nouă linie de finanțare de urgență

24 Iun 2015
Grecii retrag 1 miliard de euro/zi din bănci. BCE a aprobat o nouă linie de finanțare de urgență
Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat, astăzi, majorarea plafonului liniei de finanțare de urgență (ELA) destinat băncilor grecești, cu suma solicitată de autoritățile de la Atena, a declarat o sursă din mediul bancar, fără a preciza despre ce majorare este vorba, transmit Reuters și AFP.

Este pentru a cincea oară în ultimele opt zile, și a treia oară în ultimele trei zile, când BCE majorează finanțarea pentru băncile grecești, în condițiile în care retragerile de depozite au crescut până la aproape un miliard de euro pe zi.

“Banca centrală a Greciei a obținut aprobarea pentru majorarea ELA pe care a solicitat-o. Dacă va fi necesar, consiliul guvernatorilor BCE se va reuni din nou în următoarele 24 de ore”, a declarat sursa.

Dacă anterior BCE revizuia în fiecare săptămână finanțarea de urgență destinată băncilor grecești, în ultima săptămână consiliul guvernatorilor BCE a fost nevoit să se întâlnească aproape în fiecare zi, în condițiile în care retragerile de depozite din băncile grecești cresc, iar negocierile dintre autoritățile de la Atena și creditorii internaționali se apropie de momentul culminant.

Presa elenă estimează că între 4 și 6 miliarde de euro au fost retrași din băncile grecești săptămâna trecută, comparativ cu 30 de miliarde de euro pentru primele patru luni acestui an. Retragerile s-au accelerat la începutul acestei săptămâni, în condițiile în care săptămâna trecută băncile nu au putut să acopere solicitările tuturor deponenților care își cereau banii înapoi, invitându-i să revină săptămâna aceasta. În pofida acestor retrageri masive, aprovizionarea bună cu lichidități grație asistenței BCE a permis evitarea unei panici bancare. (V.B.)
 

Alte stiri din Business

Ultima oră