CE avertizează România. Datoria publică ar putea crește la peste 60% din PIB în 2026

25 Ian 2016 | scris de Cristi Ionescu
CE avertizează România. Datoria publică ar putea crește la peste 60% din PIB în 2026

Într-un raport privind sustenabilitatea fiscală, Comisia Europeană susține că Franța, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croația, Portugalia, România, Slovenia, Finlanda și Marea Britanie se confruntă cu riscuri ridicate. Raportul nu se referă la Grecia și Cipru care sunt încă în programe de asistență financiară.

Raportul nu conține recomandări urmând ca, ulterior, Comisia Europeană să prezinte recomandări specifice fiecărei țări. În cazul României, în raport se arată că pe termen scurt țara nu se confruntă cu riscuri semnificative de presiuni fiscale, deși unele variabile (cum ar fi poziția investițiilor internaționale nete) ar putea indica spre unele posibile dificultăți pe termen scurt.

Pe termen mediu, în condiții normale și fără o schimbare a politicii fiscale, datoria publică a României ar putea crește la peste 60% din PIB în 2026. Pe de altă parte, Comisia Europeană estimează că datoria României ar putea scădea la aproximativ 35% din PIB în 2026 dacă balanța structurală va fi în linie cu MTO (medium-term objective) iar țara va respecta prevederile Pactului de Stabilitate și Creștere. În plus, apar riscuri pe termen lung care derivă din poziția bugetară inițială nefavorabilă, la care se adaugă cheltuielile publice legate de îmbătrânirea populației.

Alte stiri din Business

Ultima oră