Ultimele zile ale lui Radu Gheţea la conducerea CEC Bank. Bancherul va fi înlocuit de Enache Jiru

10 Mai 2015
Ultimele zile ale lui Radu Gheţea la conducerea CEC Bank. Bancherul va fi înlocuit de Enache Jiru
Radu Graţian Gheţea, directorul general – preşedinte al Consiliului de Administraţie al CEC Bank şi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor va fi înlocuit la de Enache Jiru, secretar de stat în Ministrul Finanţelor publice la conducerea băncii. Jiru, care a mai ocupat funcţia de preşedinte al băncii în 2004, a fost nominalizat de Ministerul Finanţelor pentru a prelua funcţia lui Gheţea iar numirea acestuia va deveni efectivă deîndată ce Banca Naţională a României va aproba noua conducere a CEC Bank.

Radu Gheţea a intrat în atenţia opiniei publice atunci când fostul ministru al Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a declarat că a fost sunat de Traian Băsescu pentru a nu îl schimba de la conducerea CEC. Intervenţia lui Băsescu a survenit la câteva zile după ce Ioana Băsescu a contractat un credit imobiliar de 4,6 milioane de lei cu care a cumpărat moşia de la Nana. Fiica cea mare a fostului preşedinte a obţinut împrumutul în timp record şi cu dobânzi preferenţiale însă un raport realizat de direcţia de supraveghere a BNR a arătat că acordarea creditului a fost legală. În urma scandalului mediatic, Guvernul a încercat să îl demită pe Gheţea dar a renunţat la aceasta din cauza penalizărilor uriaşe şi confidenţiale pe care ar fi trebuit să le plătească bancherului. Din ultima declaraţie de avere a lui Gheţea postată pe site-ul ANI reiese că funcţia de preşedinte al CEC i-a adus bancherului venituri de peste 1,5 milioane de lei în anul 2014. În medie, puţin peste 30.000 de euro!

Acum, la expirarea mandatului legal al conducerii băncii, Ministerul Finanţelor a decis să reînnoiască pe termen limitat mandatele membrilor executivi şi neexecutivi ai Consiliului de administraţie al CEC Bank. "Adunarea Generală a Acționarilor CEC Bank, care a avut loc vineri, 8 mai a.c., a decis reînnoirea mandatelor membrilor executivi ai Consiliului de Administrație al CEC Bank, respectiv a mandatelor membrilor neexecutivi ai instituției bancare până la data aprobării de către Banca Națională a României a noilor membri nominalizați", se arată într-un comunicat al MFP.
Astfel, începând cu data de 11 mai a.c. și până la data aprobării de către BNR a noilor membri nominalizați de către AGA au fost prelungite mandatele membrilor executivi ai CA al CEC Bank, respectiv ale lui Radu Grațian Ghețea — director general-președinte al CA, Andrei-Liviu Stamatian — director prim-vicepreședinte, membru al CA, Gheorghe Carabașan — director—vicepreședinte, membru al CA și Mihaela Lucica Popa — director-vicepreședinte, membru al CA.
Potrivit MFP, în funcțiile de membri executivi ai CA al CEC Bank pentru un mandat de patru ani, începând cu data aprobării de către BNR, Adunarea Generală a Acționarilor băncii a nominalizat pe Enache Jiru — director general-președinte al CA, Lucian Claudiu Anghel — director-prim-vicepreședinte, membru al CA, Mihaela Lucica Popa — director-vicepreședinte, membru al CA și Cristian Tudorancea — director-vicepreședinte, membru al CA.
De asemenea, a fost prelungit mandatul de director—vicepreședinte pentru Mirela Iovu, până la data aprobării de către BNR a unui mandat similar pentru Andrei Răzvan Micu.
În același timp, au fost prelungite, începând cu data de 11 mai a.c. și până la data expirării mandatelor noilor membri ai conducerii instituției bancare, mandatele membrilor neexecutivi ai CA al CEC Bank: Gelu Ștefan Diaconu — membru, Valentin Tiberiu Mavrodin — membru, Mirela Șițoiu — membru, Ciprian Sebastian Badea — membru, Dan Manolescu — membru, Mihail Constantin — membru, Mihai Gogancea Vătășoiu — membru.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră