Isărescu către bănci: Explicaţi oamenilor cum funcţionează băncile. Lucrurile simple se uită

08 Iun 2015
Isărescu către bănci: Explicaţi oamenilor cum funcţionează băncile. Lucrurile simple se uită
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat nu de puţine ori în întâlnirile sale cu presa „dacă aţi înţeles mai mult de 20%, m-am exprimat greşit”, făcând referire la modul criptic în care bancherii centrali transmit publicului larg informaţiile despre modul în care băncile centrale asigură stabilitatea preţurilor şi a sistemului bancar. În opinia lui Isărescu, acesta este însă doar apanajul bancherilor centrali, iar băncile comerciale trebuie să aibă oameni de specialitate care să se lupte pentru imaginea sistemului bancar.

Băncile comerciale trebuie să explice în permanență publicului larg aspectele de bază ale activității lor, pentru că lucrurile se uită și, sub nicio formă, băncile nu trebuie să aibă pretenția de la public să înțeleagă aspecte pe care banca nu le explică.
"Chestiunile de comunicare nu sunt deloc simple. Vedeți cât sunt de complicate în toată lumea. Nu le neglijați! (...) Pentru publicul larg, revenirea, cu forme adecvate, la bazele activității bancare trebuie făcută în permanență și cu inteligență. Lumea uită! Altminteri, apar atacuri, mai ales în momentele delicate de tensiuni economico-sociale, cel puțin pripite, le spun eu, dar ele sunt bazate și pe neînțelegere. Sau cei care atacă se bazează pe neînțelegerea publicului. Și, sub nicio formă nu trebuie să aveți pretenția ca publicul larg să înțeleagă cum funcționează o bancă, dacă dumneavoastră nu îi explicați. Comunicarea nu trebuie să rămână la lucrurile complicate. Reveniți de câte ori este cazul la baza activității financiare, într-o manieră frecventă și continuă", a spus Isărescu în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român.

Pericolul tensiunilor anti-sistem
Potrivit guvernatorului BNR, lumea trece prin transformări extraordinare, iar ideile simpliste, superficiale, care sar peste chestiuni fundamentale, prind la mase extrem de rapid, iar opinia publică influențează politicul și pot avea loc schimbări dramatice în legislație. Isărescu a făcut referire indirectă la proiectele de lege a insolvenţei persoanelor fizice şi la cel al avocatului Ghorghe Piperea prin care românii care şi-au cumpărat o locuinţă prin credit ipotecar şi nu îşi mai pot plăti ratele ar putea returna băncii locuinţa achiziţionată în contul datoriei.
Isărescu a subliniat faptul că trebuie explicat foarte clar și rolul băncilor în funcționarea economiei de piață. "Mai ales în momentele delicate, nu uitați să explicați cât este de importantă intermedierea în funcționarea economiei de piață. (...) Suntem acuzați că luăm apărarea băncilor, dar noi luăm apărarea unui sistem vital fără de care economia nu poate să funcționeze. Luăm apărarea băncilor sau îl apărăm pe deponent? Dacă se creează o atmosferă împotriva băncilor se creează împotriva deponenților mici. De ce peste tot în lume sunt protejați deponenții mici? Pentru că o criză mai mare decât o criză a depozitelor nu există", a mai spus guvernatorul BNR.

Creditarea din depozitele atrase
Pe de altă parte, guvernatorul BNR susține că băncile trebuie să revină la modelul clasic de business, de creditare pe baza resurselor atrase. "Mai toate băncile românești cu capital străin au primit de la băncile mamă precizări legate de faptul că trebuie să se finanțeze din resurse locale", a explicat Isărescu.
El a subliniat faptul că este vorba și de un proces de dezintermediere legat de problemele financiare ale băncilor mamă, dar reflectă și o modificare de model de business. "Nu spun că trebuie să revenim la cal și cowboy, ci revenirea la un banking clasic, care înseamnă o altă pregătire. Și un alt tip de garanții", a mai spus guvernatorul BNR.
Modelul clasic de finanțare înseamnă, în opinia guvernatorului, și revenirea la finanțarea sectoarelor de bază ale economiei, respectiv a capacităților de producție, a agriculturii, finanțarea afacerii cu un alt tip de garanții, pentru că dacă băncile se limitează la garanții imobiliare, rămân la discreția acestei piețe când vine vorba de recuperarea garanțiilor.
 

Alte stiri din Business

Ultima oră