TVA de 9%. Trei din zece români nu cred în scăderea prețurilor la alimente

20 Mai 2015
TVA de 9%. Trei din zece români nu cred în scăderea prețurilor la alimente
Doar o treime dintre români se aşteaptă ca prețurile la produsele alimentare și băuturile non-alcoolice să scadă uniform cu reducerea TVA de la 24% la 9% care se aplică începând de la 1 iunie 2015, arată rezultatele unui studiu realizat de iSense Solutions. Mai mult, 3 din 10 români cred că prețurile nu se vor micșora deloc.
Scepticismul crește și mai mult în cazul restaurantelor. Potrivit studiului iSense Solutions, 6 din 10 cred că prețurile din restaurante nu se vor micșora foarte mult, deoarece acestea includ prelucrarea alimentelor și serviciile oferite, care nu sunt vizate de reducerea TVA.

Speranţa este pusă în himermarketuri

65% dintre români consideră că doar anumiți comercianți vor reduce prețurile la produsele alimentare.
În ciuda campaniei de informare din presă din ultimele săptămâni care a semnalat faptul că marii comercianţi au crescut preţurile în aşteptarea scăderii TVA, cei mai mulți consumatori își pun speranțele în hipermarketuri și supermarketuri. 75% dintre respondenţii la acest sonsaj se așteptăsă observe cele mai mari reduceri la alimente în marile lanţuri comerciale.
În ceea ce privește semnalizarea reducerilor, 85% dintre români își doresc ca alimentele și băuturile non-alcoolice să aibă două etichete după intrarea în vigoare a legii: una care să conțină prețul vechi și alta cu prețul redus. De asemenea, sunt așteptate reclame TV care să informeze populația asupra noilor prețuri.
„Consumatorii așteaptă de la comercianți să comunice cât mai transparent modul în care implementează reducerea TVA la alimente. Astfel, 27% dintre ei își doresc să vadă reclame despre modificările prețurilor. Cei care vor aplica și vor comunica corect scăderile de prețuri vor avea un avantaj competitiv și vor câștiga încrederea consumatorilor", afirmă Andrei Cânda, Managing Partner iSense Solutions.



 

Alte stiri din Business

Ultima oră