Adevărul despre construcţiile ieftine: Prețurile mici ascund costuri mari la finalul lucrărilor

18 Iun 2015
Adevărul despre construcţiile ieftine: Prețurile mici ascund costuri mari la finalul lucrărilor
Prețurile mici în construcții ascund costuri mari la finalul execuției lucrărilor și, de asemenea, non-calitate, a avertizat Valeria Enache, inspector-șef la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), citată de www.agerpres.ro.

„Materialele de construcții asigură circa 35% din calitatea ansamblului lucrării. Deci, nu putem vorbi de calitate în construcții fără materiale de calitate. La obținerea calității în lucrările de construcții își aduc contribuția toți factorii decizionali, până la recepția ansamblului. Este necesar, în acest sens, un parteneriat adevărat între inspectorii de stat în construcții și toți actorii din domeniu. Verificarea în piață a tuturor construcțiilor este, practic, imposibilă. În anul 2014, inspectoratul a desfășurat peste 62.000 de controale, identificând în jur de 25.000 de neconformități pentru care am dispus 25.000 de măsuri punitive, cu o valoare de 1,4 milioane lei”, a afirmat Valeria Enache. Valoarea pieței materialelor pentru construcții, în 2015, la 3,5 miliarde euro, în creștere față de anul anterior.

Una dintre problemele ridicate de reprezentanții industriei este gradul de calificare al forței de muncă disponibile în România.
„În prezent, suntem în faza de finalizare a unui proiect pentru dezvoltarea schemei de calificare a muncitorilor din sectorul construcțiilor, dezvoltarea de scheme de calificare pe care încercăm să le livrăm la cheie cu toate instrumentele necesare, astfel încât, prin implementare, să poată fi calificată forța de muncă. Este nevoie de schimbarea mentalității, atât la nivelul beneficiarului, cât și la nivelul constructorului, pentru a-și califica forța de muncă, dar și la nivelul sistemului de educație, pentru a putea orienta, atât de la școală, cât și în formarea adulților, oamenii către câștigarea competențelor necesare în fiecare domeniu”, a explicat Horia Petran, reprezentantul Centrului de Performanță Energetică a Clădirilor. (V.B.)

 

Alte stiri din Business

Ultima oră