Un artist francez va cloci 12 ouă de găină, timp de o lună, non-stop

30 Mar 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Un artist francez va cloci 12 ouă de găină, timp de o lună, non-stop

Un artist francez va încerca să clocească ouă de găină folosind căldura propriului corp, ca parte a unui proiect de artă. Experţii spun însă că artistul va eşua în această încercare, iar embrionii din ouă vor muri, relatează time.com.

Abraham Poincheval a lansat joi la Paris cea mai nouă creaţie a sa intitulată “Ouă”, care presupune ca artistul să stea într-o incintă de sticlă plasată într-un cuib cu 12 ouă, timp de o lună, non-stop.

Artistul de 44 de ani spune că prin prezentarea unui bărbat care aduce la viaţă un embrion vrea să pună în discuţie probleme legate de metamorfoză şi de gen, conform unei traduceri prezentată de muzeul Palais de Tokyo, în care este expusă creaţia  “Ouă”.

Oamenii de ştiinţă spun însă că experimentul este sortit eşecului deoarece corpul uman are o temperatură mai scăzută decât găinile, iar la ouăle care sunt incubate la temperaturi scăzute embrionii se dezvoltă anormal sau mor foarte repede.  

“Au fost oameni care au încercat să clocească ouă la temperaturi foarte joase şi ratele de incubare au fost foarte scăzute. Şi atunci au apărut probleme de dezvoltare. Este vorba despre condiţii propice. Trebuie să ai condiţii ideale astfel încât aceste păsări să aibă şanse la viaţă. Acest proiect pare să le pună într-o situaţie anormală", a declarat Michael Hulet, profesor asociat de biologie la Penn State University.

Hulet a mai spus că oamenii au o temperatură normală de 37 de grade Celsius, în timp ce temperatura corpului unei găini ajunge de obicei la 40, 5 grade Celsius.Găinile    mai au şi un strat dedesupt care, în timpul clocirii, le ajută să transfere puilor căldura corpului.

Ideal, un ou ar trebui incubat la 37,7 grade Celsius, care nu e o sarcină chiar uşoară pentru un om. Cercetătorii au descoperit anterior că dezvoltarea unui embrion este mult mai afectată dacă oul este incubat la 37 de grade Celsius, în loc de 37,7.

De obicei, o găină cloceşte 21 de zile. În cazul lui Poincheval, aceasta ar dura între 3 şi 4 săptămâni, conform AFP. Artistul cunoscut pentru antichităţile sale de artă, va lua zilnic o pauză de 30 de minute. El îşi va acoperi corpul cu o pătură, iar ouăle vor sta într-o scobitură pentru a evita spargerea lor.  

Este însă neclar dacă Poincheval va avea şi alte ajutoare pentru încălzirea ouălor. Conform Reuters, el va consuma alimente care îi vor creşte temperatura corpului. Se presupune că pătura în care se va înfăşura îi va face corpul mai cald. 

Artistul a vorbit la Paris despre vizibilitatea proiectului său. "Nu am fost niciodată atât de expus publicului. De obicei sunt în interiorul a ceva. Dar fiecare creaţie este prima", a declarat Poincheval pentru AFP. Luna trecută, artistul a trăit o săptămână în interiorul unui bloc de calcar, în numele artei.

Profesorul Hulet a fost uluit când a auzit de riscantul experiment cu ouă al artistului. “N-am auzit niciodată aşa ceva. Cred că viaţa este mult mai importantă decât unele dintre aceste lucruri numite artă”, a spus el.

Sursa foto: time.com

Alte stiri din Bizar

Ultima oră