Arabia Saudită: Un tânăr condamnat la moarte prin crucificare

17 Sep 2015
Arabia Saudită: Un tânăr condamnat la moarte prin crucificare
Un tânăr deţinut din Arabia Saudită va fi executat prin crucificare după ce şi ultimul său apel a fost respins, scrie ibtimes.co.uk.  Ali Mohammed al-Nimr a fost arestat la 14 Februarie 2012 când avea doar 17 ani, în timpul unui protest antiguvernamental în provincia şiită Qatif. El a fost acuzat de autorităţi de participare la proteste ilegale şi de folosirea unei arme de foc, chiar dacă nu există dovezi pentru susţinerea aceastei ultime acuzaţii. 

Ali a fost iniţial deţinut într-un centru pentru infractori minori, dar nu i s-a permis să aibă avocaţi. Există dovezi că a fost torturat şi forţat să semneze un document care a fost asimilat unei mărturisiri. Cazul construit împotriva lui s-a bazat pe acest document şi Ali a fost condamnat pentru presupuse ofense. Oricum, procesul nu a respectat standardele internaţionale. Ali şi familia sa au respins acuzaţiile, dar după ce ultimul apel, ţinut în secret, a fost respins, mai au câteva soluţii legale. Există însă temeri că execuţia lui Ali este o chestiune de zile.

Cazul lui Ali pare să fi pornit de la legăturile familiei sale cu Sheikh Nimr al-Nimr, 53 de ani, un critic al regimului saudit şi un lider religios important  în regat, acesta fiind unchiul tânărului.  Al Nimr a fost condamnat la moarte prin crucificare pentru acuzaţii incluzând insultarea regelui şi ţinerea de predici care au dus la divizarea naţiunii. Săptămâna aceasta, au apărut informaţii că autorităţile vor să-l execute astăzi pe unchiul lui Ali, generând temeri că şi nepotul său va fi ucis.

Ali este doar unul dintre tinerii protestatari condamnaţi la moarte pentru proteste anti-guvernamentale, iar pe Facebook a fost creată o pagină în semn de protest, dar şi de solidaritate cu tânărul.

În ciuda criticilor, guvernul saudit continuă execuţiile ajunse la cel mai mare număr după ce regele Salman a venit la putere, în ianuarie 2015. În 6 mai 2015 a avut loc a 79-a execuţie de la începutul anului, iar 2015 este pe cale să surclaseze 2014 cu un total de 87 de execuţii. Guvernul saudit a menţinut decizia ca toate cazurile să fie judecate în acord cu Legea Sharia.

Conform  Amnesty International, Arabia Saudită are una dintre cele mai ridicate rate ale execuţiilor din lume, fiind depăşită doar de China şi Iran. 

Citiţi mai multe ştiri din Bizar!

Alte stiri din Bizar

Ultima oră