MEGASTRUCTURĂ BIZARĂ, descoperită în apropierea Căii Lactee! Astronomi: Pare construită de o CIVILIZAȚIE EXTRATERESTRĂ. N-am mai văzut așa ceva! (VIDEO)

16 Oct 2015
MEGASTRUCTURĂ BIZARĂ, descoperită în apropierea Căii Lactee! Astronomi: Pare construită de o CIVILIZAȚIE EXTRATERESTRĂ. N-am mai văzut așa ceva! (VIDEO)
Telescopul spațial Kepler a fost lansat de NASA în 2009, pentru căutarea de exoplanete. Și nu numai...Există speculații potrivit cărora Kepler ar putea detecta structuri artificiale care orbitează alte stele.
 
Imaginați-vă o civilizație avansată care are capacitatea de a exploata direct energia stelei pe orbita căreia se află planeta sa. Această ipotetică civilizație extraterestră ar putea construi megastructuri pe orbită, în jurul stelei lor gazdă, scrie Live Science.
 
Kepler descoperă exoplanete atunci când trecerea acestora prin fața unei stele generează o mică fluctuație în strălucirea respectivei stele. 
 
Pornind de la această fluctuație în strălucirea stelei, astronomii pot deduce mărimea exoplanetei și alte caracteristici ale acesteia.
 
În mod normal, forma unei exoplenete nu este deloc surprinzătoare. Este rotundă. Ce se întâmplă oare atunci când telescopul operat de NASA descoperă ceva ce nu este rotund? Ceva ce este artificial....cu alte cuvinte, dacă este ceva extraterestru?
 
Ei bine, într-un articol scris de Ross Andersen în The Atlantic, suntem informați că mai mulți astronomi analizează imagini obținute de Telescopul Kepler, aceștia identificând o formațiune ciudată în apropierea unei stele îndepărtate.
 
Potrivit specialiștilor, formațiunea nu prezintă caracteristicile unei planete, generând speculația că ar putea fi o megastructură extraterestră, specifică unei civilizații de gradul II pe scara Kardașev.
 
Formațiunea a fost detectată în apropierea stelei KIC 8462852, aflată deasupra planului Căii Lactee, între constelațiile Cygnus și Lyra și are caracteristicile unei aglomerări de obiecte care ar putea forma o megastructură artificială. Această stea se află la aproximativ 1.481 ani lumină de Pământ.
 
"Am fost fascinat de cât de bizar părea totul. Extratereștrii sunt mereu ultima ipoteză pe care o luăm în considerare, dar acest lucru pare ceva ce ne-am aștepta să fie construit de extratereștri", a declarat Jason Wright, astronom la Penn State University, citat de Live Science.
 
"Nu am văzut niciodată așa ceva la o stea. A fost foarte ciudat. Am crezut inițial că este vorba de o eroare a telescopului, dar datele au fost verificate și confirmate", a spus și Tabetha Boyajian, cercetător la Universitatea Yale. 
 
Tabetha Boyajian, care coordonează proiectul "Planet Hunters" a publicat recent un studiu cu privire la posibilele fenomene naturale care ar explica strălucirea neobișnuită a acestei stele. 
 
Toate explicațiile posibile au fost infirmate cu excepția uneia singure: o altă stea din apropiere ar fi putut arunca o "hoardă" de comete în apropierea lui KIC 8462852. Deși acest fenomen nu este imposibil, el este extrem de improbabil, conform lui Boyajian.
 
După analiza acestui studiu, Jason Wright și colegul său, Andrew Siemion, directorul programului SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence) s-au implicat în studiul acestei stele, iar ideea existenței unei megastructuri prin care o civilizație extraterestră avansată recoltează direct energia stelară este luată în serios. Urmează care ca cei trei astronomi să îndrepte un radiotelescop spre această stea pentru a încerca să detecteze eventualele comunicații ale unei astfel de civilizații. (V.M.)
 
 

Alte stiri din Bizar

Ultima oră