Cea mai rapidă vietate de pe Terra trăieşte şi în România! Anunțul făcut de reprezentanții Guinness Book (VIDEO)

22 Iul 2015
Cea mai rapidă vietate de pe Terra trăieşte şi în România! Anunțul făcut de reprezentanții Guinness Book (VIDEO)
Cea mai iute vietate de pe Terra este o pasăre, mai precis o specie de pasăre de pradă. Este vorba despre şoimul călător (Falco peregrinus), a treia specie de şoim ca mărime din lume după şoimul polar (Falco rusticolus) şi şoimul dunărean (Falco cherrug).
 
Potrivit Guinness Book of World Records 2015, pasărea poate atinge viteze de peste 300 km/h în momentul în care se lansează într-un atac vertical asupra prăzii. Conform unor experimente făcute de specialişti din cadrul National Geographic, cea mai mare viteză înregistrată la un şoim călător care cobora în picaj a fost de 389 kilometri pe oră, dar specialiştii susţin că această pasăre poate atinge viteze chiar mai mari.
 
Pentru a rezista la forţele gravitaţionale care apar la aceste viteze uluitoare, organismul şoimilor călători a dobândit de-a lungul timpului o serie de adaptări speciale. Astfel, şoimul călător are cele mai dure şi mai tari pene între toate păsările din lume, secreţiile sale lacrimale sunt extrem de dense pentru ca forţa de fricţiune a aerului să nu-i afecteze ochiul. Şoimii călători au în nări o mică formaţiune cornoasă de formă conică al cărei rol este acela de a împiedica aerul să-i intre direct în plămâni când pasărea plonjează la asemenea viteze.
 
Şoimul călător este cu siguranţă cea mai răspândită specie de pasăre de pradă din lume, cele 17 subspecii catalogate de ornitologi fiind întâlnite pe toată suprafaţa Terrei cu excepţia oceanelor, Noii Zeelande şi Antarcticii.
 
Spactaculoasa pasăre poate fi văzută și în România, îndeosebi în zonele stâncoase din Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali. 
 

Alte stiri din Bizar

Ultima oră