Zece puncte temporare de trecere a frontierei româno-ungare vor fi deschise în ziua alegerilor din Ungaria

30 Mar 2018
Zece puncte temporare de trecere a frontierei româno-ungare vor fi deschise în ziua alegerilor din Ungaria

Autorităţile ungare şi române au căzut de acord ca la 8 aprilie, în ziua alegerilor parlamentare din Ungaria, să rămână deschise cele zece puncte temporare de trecere a frontierei ungaro-române, care în mod obişnuit funcţionează doar sâmbăta, scrie hirado.hu.

În ziua alegerilor, punctele de frontieră amintite vor fi deschise între ora 08:00 şi 18:00 (ora Ungariei), astfel că cetăţenii maghiari care locuiesc în România, la graniţa cu Ungaria, vor putea participa mai lesne la vot, a declarat  ministrul Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó.

Péter Szijjártó a spus că la graniţa româno-maghiară există acum 11 puncte permanente de trecere a frontierei, dar s-a ajuns la un acord cu Guvernul României ca două puncte temporare de trecere a frontierei, funcţionale doar sâmbătă – Dombegyház-Variaşul Mic şi Elek-Grănicei – să fie deschise permanent traficului de la frontieră, începând de la sfârşitul anului. Acesta a adăugat că a văzut deschidere din partea Guvernului României şi pentru a transforma punctul de trecere temporar Zajta-Peleş, într-un punct de trecere permanent.

“Ne bazăm pe faptul că cei care locuiesc în afara graniţelor să participe în număr mare la vot. Ne-am dori ca, prin componenţa sa, următorul Parlament să oglindească voinţa politică a maghiarilor din toată lumea”, a declarat şeful diplomaţiei ungare. Ministrul a spus că Guvernul de la Budapesta depune eforturi pentru a pune relaţiile româno-maghiare pe făgaşul respectului reciproc, iar Guvernul României a dat dovadă până acum de o deschidere nemaiîntâlnită.

Ministrul ungar a catalogat drept îmbucurător faptul că schimburile comerciale dintre cele două ţări se apropie de 8 miliarde de euro, anual, ceea ce înseamnă că, după Germania, România este cea mai importantă piaţă de export pentru Ungaria.
Articolul integral, AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră