Viorica Dăncilă implică Ambasada SUA în cazul scandalului privind fetița adoptată din Mehedinți

23 Iun 2019 | scris de A.V.
Viorica Dăncilă implică Ambasada SUA în cazul scandalului privind fetița adoptată din Mehedinți

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat sâmbătă că a aprobat trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, pentru a avea ''o strânsă colaborare'' în cazul fetiţei din Baia de Aramă, adoptată de o familie din SUA,.

"Am aprobat astăzi trimiterea unui mesaj către Ambasada SUA, cu dorinţa de a avea o strânsă colaborare în ceea ce priveşte situaţia Sorinei. Împreună cu Marius Budăi, Ministrul Muncii, urmărim acomodarea fetiţei la noul mediu şi vrem să ne asigurăm că este în siguranţă şi că are parte de o bună îngrijire", a scris premierul, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

 /p>

Viorica Dăncilă a mai anunţat că "a cerut corpurilor de control ale ANPDCA şi ANPIS să fie luni dimineaţă la prima oră în Dolj şi Mehedinţi, pentru a întocmi un raport amănunţit al situaţiei".

"În urma acestei analize, vom lua, ferm, toate măsurile care se impun", a adăugat şefa guvernului.

Premierul Viorica Dăncilă a mai cerut sâmbătă efectuarea unei anchete în cazul fetiţei ridicată de acasă pentru a fi dată în adopţie unei familii din SUA, subliniind că persoanele care vor fi găsite vinovate vor fi sancţionate, relatează Digi24.

Fetiţa de 8 ani din Baia de Aramă a fost dată în adopţie unui cuplu din SUA cu cetăţenie română. Ea locuia împreună cu asistenta maternală, care a avut grijă de fetiţă în ultimii şapte ani.

Soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina, fetiţa de opt ani din Baia de Aramă adoptată de o familie de origine română din SUA şi preluată vineri într-un mod brutal de autorităţi, lansează acuzaţii grave împotriva managerului de caz, scrie News.ro.

Soţul asistentei maternale care a crescut-o pe Sorina, Vasile Şărămăt, a declarat la Antena 3 că el şi soţia sau au dorit să o adopte pe fetiţă, însă în 2017, managerul de caz a determinat-o pe soţia sa să semneze o cerere scrisă din care rezulta că refuza adopţia, ameninţând-o că dacă nu semnează, îi va fi desfăcut contractul de muncă.

„Noi am vrut să adoptăm acest copil şi eu şi soţia mea am fost duşi în eroare de acest manager de caz. A pus-o pe soţia mea să semneze că e de acord cu ei şi au ameninţat-o. Se întâmpla în 2017. Am vrut să adoptăm două fetiţe din centrul maternal. Am apucat să înfiem una, iar pentru cea de-a doua ni s-a spus că nu avem condiţiile necesare. Ne-au spus că nu aveam veniturile salariale. Au zis că trebuie să mai aşteptăm”, a susţinut el.

Vasile Şărămăt a lansat acuzaţii grave la adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Drobeta Turnu Severin. 

„Este o mafie la Protecţia Copilului Drobeta Turnu Severin. Au fost complici cu această familie din America. Din primele momente când au venit la noi în casă, ne-au scos afară ca să stea de vorbă cu familia”, a povestit el. 

UPDATE

Federaţia Sindicatelor Democratice ale Poliţiştilor din România (FSDPR) solicită Secţiei speciale de investigare a magistraţilor cercetarea sub toate aspectele a modului în care s-a hotărât adopţia fetiţei de opt ani din Baia de Aramă, precum şi a modului de punere în aplicare a hotărârii şi informarea în regim de urgenţă a cetăţenilor României, cu rezultatele cercetării.

Într-un comunicat remis duminică AGERPRES, FSDPR afirmă că va propune şefului Poliţiei Române proceduri de intervenţie a poliţiştilor pentru ca - acolo unde intervine poliţia - apărarea copiilor şi drepturile lor să fie garantate.

UPDATE

Zeci de oameni s-au adunat duminică dimineață pentru a protesta în fața Primăriei din localitatea Baia de Aramă, pentru a-și arăta nemulțumirea față modul în care au acționat autoritățile în cazul Sorinei.

Protestatarii au anunțat că vor să plece în jurul prânzului la Craiova pentru a o vedea pe Sorina. „Mergem să o vedem pe Sorina, să vedem dacă e bine”, a spus unul dintre participanţii la protest, conform Mediafax. Oamenii au ieșit în stradă alături de copii și au afișat parcarte cu mesaje precum „Nu distrugeți fericirea unui copil”. 
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră